Search
prendiamoci cura del pavimento in gomma

Čiščenje telovadnice – ne pozabimo na temelje!

Tako kot doma operemo ploščice in posesamo parket, je prav, da poskrbimo tudi za gumeno podlago v naši telovadnici. Na srečo je vzdrževanje gume zelo enostavno, o čemer se boste lahko prepričali v nadaljevanju. Pozor: po branju tega članka ne boste imeli več izgovora za zanemarjanje tal v vašem vadbenem prostoru!

Kako očistiti gumeno podlago?

Guma je vzdržljiva – vpija zvoke in udarce, odporna je proti plesni in bakterijam, ne drsi… prednosti je veliko. Kljub svoji trdoživi zunanjosti pa ima mehko srce in si vsake toliko želi malo pozornosti. V nasprotnem primeru bo zaradi nabranih nečistoč izgubila svoj sijaj in vedno težje ji bo povrniti prvoten izgled.

Čiščenje gume lahko razdelimo na dnevno oziroma tedensko in periodično čiščenje.

Priporočamo, da se gumo vsaj enkrat tedensko posesa, tako odstranimo prah in druge delce. Če je telovadnica dobro obiskana, naj bo sesanje na dnevnem redu. Poleg sesalca boste morali uporabiti tudi krpo in vedro ter tla tudi oprati. Bodite pazljivi, gume ne smete preveč namočiti, poleg tega pa ne smete uporabljati pregrobih čistil, ki bi lahko škodila kompaktnosti gume. Pravzaprav lahko občasno za čiščenje uporabite samo vodo. Opazili boste, da je voda v vedru hitro motna, zato jo morate pogosto menjevati. Za pranje tal uporabite mehke krpe in krtače.

Četudi ste vsak teden pridni in skrbite za vašo podlago, jo morate enkrat mesečno vseeno generalno očistiti. Če je vaša podlaga pritrjena v tla z lepilom ali lepilnim trakom, predlagamo, da tla najprej operete z blagim čistilom in pustite deset minut, da začne učinkovati, ter še enkrat operite s čisto vodo. Nato uporabite še vodni sesalec in z gume odstranite odvečno vodo ter preostalo umazanijo.

Pri gumenih ploščah je postopek morda še lažji, saj jih lahko odstranite in operete vsako posebej ter počistite tudi temeljno podlago. Posamezne plošče lahko med seboj tudi zamenjate – tiste, ki so bolj pod udarom stopal, premaknite na »manj prometna« območja in obratno. Tako boste podaljšali življenjsko dobo vaše gume.

Vsakodnevno boste morali biti pozorni tudi na nezgode, ki lahko škodijo vaši gumi. V telovadnici je čisto možno, da se prevrne steklenica z vodo ali energetsko pijačo. V tem primeru je potrebno tla takoj pobrisati, saj guma ne sme biti predolgo v stiku z večjimi količinami vode.

Če boste sledili zgoraj naštetim nasvetom, vam bo guma hvaležna in se dolga leta ne bo začela drobiti, ohranila pa bo tudi svoj sijaj. V kolikor ste preizkusili še kakšen uporaben nasvet, ga delite z nami v komentarjih, tudi naši bralci vam bodo nedvomno hvaležni!

Vabimo vas v našo spletno trgovino, kjer lahko najdete pestro izbiro podlog za vašo telovadnico.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!