Search

Kako odabrati šipku za Weightlifting i Powerlifting

U svojoj sportskoj karijeri više puta sam naišao na pitanje; kako odabrati dobru olimpijsku šipku? Razumijem ovu zbunjenost, jer je izbor različitih šipki zaista visok na tržištu. Ne brinite, pročitat ćete ovaj članak za pet minuta, ali bit će vrlo korisno za razumijevanje različitih osobina o olimpijskim šipkama. Kao rezultat toga, moći ćete odabrati šipku lakše i efikasnije za sebe i za druge.

Usredotočit ćemo se na sedam najvažnijih svojstava šipki.

Olimpijske šipke za muškarce, žene i djecu nisu jednake

Svaka od tih traka ima različit promjer, dužinu i težinu.

Muška šipka:

  • Težina: 20 kg
  • Duljina: 220 cm
  • Promjer: između 28 i 29 mm

Ženska šipka:

  • Težina: 15 kg
  • Dužina: 201 cm
  • Promjer: 25 mm

Dječja šipka:

  • Težina: 10 kg
  • Dužina: između 152 i 177 cm (dužina je skraćena na rukavima)
  • Promjer: 25 mm

Neke jeftinije šipke ne slijede ove mjere, ali predlažem da budete oprezni i odaberete šipke prema gore navedenim mjerama. Ako naiđete na šipku bez opisa, to je obično muška inačica.

Olimpijske šipke za Weightlifting, Powerlifting i Hibridi

Uspoređujući ove tri šipke, vidimo dvije razlike s golim okom: knurling i promjer štapa. Treća, vrlo važna razlika koja se ne može otkriti je svojstvo materijala.

Knurl marki na šipkama za Weightlifting postavljeni su više odvojeno, a promjer je manji (28 do 28,5 mm). Najvažnija je razlika nevidljiva – čelik je elastičniji, što čini šipku fleksibilniju (možda ste već čuli riječ “Whip”). Fleksibilnost šipke je važna za vježbe kao što je Snatch ili Clean & Jerk.

Olimpijska šipka za Powerlifting dizajnirana je za vrlo teška opterećenja i vježbe kao što su Deadlift, Squat i Bench Press. Knurl marki su bliže zajedno, šipka je deblja. Što se tiče čelika, to je manje fleksibilno, jer kod sportaša koji treniraju Powerlifting, rotirajući rukavi ili fleksibilnost nisu tako važni. Naravno, obrnuto je istina također – ljubitelji Weightliftinga neće biti zadovoljni s Powerlifting šipkom.

Hibridna šipka je najčešća na tržištu, ima oznaku “Dual-marked” te je prikladna za Weightlifting i Powerlfting u domaćoj teretani ili profesionalnom centru za treniranje. Pogodna je za početnike, one koji treniraju kod kuće i sportaše koje impresionira Fukncionalna vadba.

Sredinski knurling (centralno zupčanje) – nevažnost ili nužnost

I Međunarodna Weightlifting federacija(IWF) i Međunarodna Powerlifting federacija(IPF) imaju naredbe, da muška šipka ima knurling i ženska šipka ne. Ako šipka ima sredinski knurling, ta je puno manje izražen nego kao na stranama šipke. Gotovo uvijek se nalazi na Powerlifting šipkama. Na hibridnim šipkama, koje su najčešće, centralni knurling uglavnom je odsutan. Hibridne šipke su namijenjene (također) za funkcionalno vadbo, gdje imaju vježbe puno ponavljanja. Atleti s njihovim šipkama klizu po tijelu, ako šipke imaju centralni knurling, ozljede bi bile još neugodnije.

Stoga ne mogu dati jedan odgovor na pitanje iz naslova – to ovisi o tome za što ćete koristiti vašu šipku. Pažljivo pročitajte opis proizvoda kako biste lakše odlučili što vam odgovara.

Klizni ležajevi, kuglični ležajevi, ležajevi igala. Ležajevi svuda

Ležajevi su oni dio šipke koji osigurava ublažavanje sile i rotaciju rukavaca ili cilindara. Svaki ima svoje prednosti i nedostatke, to ovisi o vama, ono što vi zamislite kao prioritetu.

Klizni ležajevi izrađeni su od materiala niskog trenja, obično bronca. Postavljeni su između šipke i rukava. Najčešće se nalaze u jeftinijim šipkama jer je njihova proizvodnja jeftina. Prednost tih ležajeva je dug životni vijek.

Kuglični ležajevi imaju izvrsnu rotaciju, ali imaju kratki vijek trajanja. Ne mogu podnijeti teške udarce i brzo hrđu. Obično su šipke srednjeg cijenovnog razreda opremljene ovim ležajevima.

Najbolji su igličasti ležajevi, jer imaju dug životni vijek, izvrsno mogu podnijeti udare udaraca i imaju glatku rotaciju. Ovi ležajevi povećaju cijenu šipke, ali neki proizvođači također imaju vrlo pristupačne cijene. Provjerite KingsBox, Rogue, Eleiko, Ivanko ili American Barbells.

Ispitivanje vlačne čvrstoće šipke

Ako vam naslov ne govori ništa, objasnimo, da je to test gdje se provjerava, pod kojim pritiskom se šipka deformira. Mjereno je u PSI (Pounds per Square Inch). Ako šipka nema navedenu čvrstoću šipke, vjerojatno će biti niže kvalitete i možete ga ukloniti iz odabira kupnje. Nemojte se prevariti zbog opterećenja šipke u opisu proizvoda, jer bez ispitivanja vlačne čvrstoće šipke, ove informacije su potpuno nevažne. Dobre šipke počinju s 165,000 PSI  i preko 190,000 PSI govorimo o sjajnim šipkama.

Proizvođač Ivanko Barbell kaže da nitko ne bi trebao kupiti šipke ispod 190.000 PSI. Ni jedna od njihovih šipki nema manji PSI, pa je možda u ovom slučaju to subjektivno mišljenje.

U načelu vrijedi sljedeće pravilo: veći je PSI, to je veća cijena. Međutim, za vas sam odabrao nekoliko šipki, koje su dostupne, ali još uvijek vrlo čvrste: KingsBar II (proizvođač KingsBox), Rogue Bar 2.0 (Rogue), Bomba Bar (Fringe Sport).

Gornji sloj šipke

Sitnice ponekad čine veliku razliku, to vrijedi i za olimpijske šipke! Šipke mogu biti izrađene od sirovog čelika, čak i ako takvu šipku nalazite rjeđe, inače su obložene crnim oksidacijskim postupkom, cinkom, crnim pasiviranim cinkom (crnim cinkom), kromom ili tvrdom kromom.

Sirovi čelik je zahtjevniji za održavanje, ali držanje(grip) je mnogo prirodnije. Proces crne oksidacije nudi nešto više zaštite od hrđe nego sirovi čelik, ali se ne može usporediti s drugim procesima. Malo bolji je proces pocinčanja ili crne pasivizacije cinka, ali šipke brzo gube sjaj. Najbolji izbor je krom ili tvrdi krom.

Daleko najskuplja opcija je nehrđajući čelik, koji daje isti prirodni osjećaj gripa(držanja) kao sirovi čelik, ali ne hrđa.

Što radi? Kopče ili sustav zaključavanja?

Odgovor je jednostavan: oba sustava rade, pa je odluka u potpunosti tvoja.

Ja sam za kopče, jer se mogu otvoriti i podmazivati ležajevima kada i ako je to potrebno.

Još nekoliko preporuka …

Nemojte reći da vas nisam upozorio: izbjegavajte šipke koje imaju sa strane bočni vijak. To je znak da je šipka jeftina i loše dizajnirana. To je više istina za šipke kupljene na Amazonu ili E-bayu, ali ne i za šipke priznatih marki.

Kao što je već spomenuto, dobar pokazatelj kvalitete šipke je test vlačne čvrstoće (provjerite pod točkom 5 ako ste zaboravili). Većina loših šipki ne položi ovaj test, i šipke često nisu skuplje od 100 €. Ovdje vrijedi poslovica “Nisam tako bogat, da kupim jeftino” jer stvarno ne mogu preporučiti ni jednu od ovih jeftinih šipki.

Drago mi je preporučiti šipke KingsBox, Rogue, Ivanko ili American Barbells. Sve ove tvrtke brinu o kvaliteti i jamstvu svojih proizvoda, što je od velike važnosti u tom sportu!

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!