Search

Natjecateljski sportovi i fizička spremnost: Je li Fukncionalna vježba rješenje?

Fukncionalna vježba privlači sve više entuzijasta. Dan za danom, povećava se broj ljudi koji ulaze u teretane širom svijeta, kako bi “pokušali kako izgleda”. Popularnost Fukncionalne vježbe ne iznenađuje – ponuda je vrlo raznovrsna, prilagođena svim razinama tjelesne pripravnosti, a svakodnevni izazovi koje sportaši susreću također su atraktivni.

Fukncionalna vježba također privlači sportaše iz drugih disciplina koji žele poboljšati svoju sposobnost. Postavlja se pitanje je li moguće kombinirati druge sportove s više ili manje redovitim treningom? Mogu li sportaši iskoristiti prednosti Fukncionalne vježbe za kondicijsku spremnost?

Nažalost, ne možemo dati jedan odgovor na ovo pitanje. Općenito, trening Fukncionalne vježbe može biti dobra ideja u razdoblju izvan natjecanja, daleko od stresnog razdoblja utakmica.

U svakom slučaju, kada se govori o pozitivnim učincima Fukncionalne vježbe, potrebno je razdvojiti grupne i individualne sportove.

Za grupne sportove nije poželjno uključiti Fukncionalno vježba vježbo u vlastiti ciklus treninga. Takve vježbe bi bile stresne za tijelo. Upravo tijekom natjecateljskog razdoblja, kada se od sportaša traže da rade najbolje moguće svaki tjedan – i fizički i mentalno, umor mišića će se povećati i sposobnost sportaša će se smanjiti. Već prije spomenuti stres, kojeg tijelo doživljava kroz intenzivnu vježbu, ne bi pomogao poboljšanju složene fizičke sposobnosti natjecatelja. Međutim, sportašima koji se bave grupnim sportovima, nije se potrebno potpuno otkazati Fukncionalno vježbo. Nakon završene sezone i obveznog odmora, Fukncionalno vježbo može biti izvrsno rješenje za početak treninga za za opću spremnost. Dva ili tri tjedna treninga Fukncionalne vježbe mogu povećati opću sposobnost sportaša prije nego što počinju s određenim pripremama za novu sezonu.

Za razliku od grupnih sportova, kod pojedinačnih sportova treningi su poželjni. Ne samo da je Fukncionalna vježba preporučljiva izvan sezone, čak i tijekom intenzivnog treninga u trajanju od oko deset mjeseci, sportaši također mogu postaviti posjetu teretane u svoj raspored. Također mogu spomenuti svoje osobno iskustvo, budući da sam se aktivno bavio veslanjem. Fukncionalna vježba može biti izvrsna zamjena za trening s utezima, koji zimi kompenzira za vježbu u vodi.

Mogu zaključiti da nema recept koji se može koristiti u svakom kontekstu i u svim sportovima. Međutim, treneri također mogu poduzeti Fukncionalno vježbo u ciklus vježbanja kako bi poboljšali učinkovitost i sposobnost sportaša.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!