Search

Kako izbrati palico za Weightlifting in Powerlifting?

V svoji športni karieri sem že večkrat naletel na vprašanje, kako izbrati dobro olimpijsko palico. Zmedo razumem, saj je na trgu izbira raznovrstnih palic res velika. Ne skrbite, ta članek boste prebrali v petih minutah, vendar vam bo v veliko pomoč pri razumevanju različnih olimpijskih palic. Posledično boste lažje izbrali palico zase ali druge vadeče.

Osredotočili se bomo na sedem najpomembnejših lastnosti palic.

Olimpijske palice za moške, ženske in otroke NISO enake.

Vsaka izmed teh palic ima drugačen premer, dolžino in težo.

  • Moška palica
    • Teža: 20 kg
    • Dolžina: 220 cm
    • Premer: med 28 in 29 mm
  • Ženska palica
    • Teža: 15 kg
    • Dolžina: 201 cm
    • Premer: 25 mm
  • Otroška palica
    • Teža: 10 kg
    • Dolžina: med 152 in 177 cm (dolžina je skrajšana na rokavih palice)
    • Premer: 25 mm

Nekatere cenejše palice ne sledijo tem meram, vendar vam predlagam, da ste pazljivi in izbirate palice po zgornjih merah. Če naletite na palico brez opisa, gre običajno za moško verzijo.

Olimpijske palice za Weightlifting, Powerlifting in Hibridi

Če primerjamo te tri palice, s prostim očesom opazimo dve razliki: rebričenje (knurling) in premer palice. Tretja, zelo pomembna razlika, ki je ne moremo zaznati, je v lastnostih materiala.

Knurl označbe pri palicah za Weightlifting se nahajajo dlje od sredino palice, premer je manjši (od 28 do 28,5 mm). Najpomembnejša razlika je nevidna – jeklo je bolj elastično, zaradi česar je palica bolj prožna (morda ste že slišali za izraz »Whip«). Prožnost palice je pomembna pri izvajanju vaj kot je Snatch ali Clean & Jerk.

Olimpijska palica za Powerlifting je izdelana za zelo težke obremenitve in dvige pri vajah kot so deadlift, back squats in bench press. Knurl označbe so bližje skupaj, palica je debelejša. Kar se tiče jekla, je to manj prožno, saj športnikom, ki se ukvarjajo s Powerliftingom vrtenje rokavov ali prožnost nista v pomoč pri mrtvem dvigu. Seveda velja tudi obratno – Weightlifting navdušenci ne bodo zadovoljni s Powerlifting palico.

Hibridna palica je najpogostejša na trgu, ima »Dual-marked« označbe in je primerna za Weightlifting in Powerlifting v domači telovadnici ali profesionalnem vadbenem centru. Primerna je za novince, tiste, ki trenirajo doma ter športnike, ki jih navdušuje funkcionalna vadba.

Sredinsko rebričenje – modna muha ali nuja?

Tako Mednarodna Weightlifting federacija (IWF) kot tudi Mednarodna Powerlifting federacija (IPF) zapovedujeta, da mora moška palica imeti sredinsko rebričenje, ženska palica pa je brez njega. Če palica ima sredinski knurling, je ta veliko manj izrazit kot ob straneh palice. Skoraj vedno ga najdemo na powerlifting palicah. Na hibridnih palicah, ki so najpogostejše, sredinskega knurlinga večinoma ni. Hibridne palice so namreč namenjene (tudi) za funkcionalne vadbe, kjer imajo vaje veliko ponovitev. Vadeči se s palicami podrsajo po prsih in nogah, če bi palice imele še sredinsko rebričenje, bi bile poškodbe še bolj neprijetne.

Na vprašanje iz naslova torej ne morem podati enoznačnega odgovora – odvisno je od tega, za kaj boste palico uporabljali. Natančno preberite opis izdelka, tako se boste lažje odločili, kaj vam ustreza.

Drsni ležaji, kroglični ležaji, iglični ležaji. Ležaji vsepovsod. 🙂

Ležaji so tisti del palice, ki poskrbijo za ublažitev sile in poskrbijo za vrtenje rokavov ali valjev. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, od vas je odvisno, čemu dajete prednost.

Drsni ležaji so izdelani iz materiala z nizkim trenjem, navadno je to bron. Postavljeni so med palico in rokavi. Najpogosteje jih najdemo v cenejših palicah, saj je njihova izdelava poceni. Prednost teh ležajev je dolga življenjska doba.

Kroglični ležaji imajo odlično vrtenje, vendar imajo kratko življenjsko dobo. Zelo slabo prenašajo udarce in hitreje zarjavijo. Navadno so s temi ležaji opremljene palice srednjega cenovnega razreda.

Najboljši so iglični ležaji, saj imajo dolgo življenjsko dobo, odlične prenašajo udarce in imajo gladko rotacijo. Tovrstni ležaji podražijo palico, vendar imajo nekateri izdelovalci tudi zelo dostopne cene. Preverite KingsBox, Rogue, Eleiko, Ivanko ali American Barbells.

Natezni preizkus trdnosti palice

Če vam naslov ne pove ničesar, razložimo, da gre za preizkus, kjer se preverja, pod kakšnim pritiskom se palica trajno deformira. Izmerjen je v PSI (Pounds per Square Inch). Če palica nima navedene trdnosti palice, je verjetno slabše kvalitete in jo lahko kar odstranite iz svoje košarice. Naj vas ne zavede nosilnost palice v opisu izdelka, saj je brez nateznega preizkusa ta podatek povsem irelevanten. Dobre palice začnejo pri 165.000 PSI, nad 190.000 PSI pa govorimo o odličnih palicah.

Izdelovalec Ivanko Barbell na svoji strani pravi, da nihče ne bi smel kupiti palice pod 190.000 PSI. Nobena izmed njihovih palic nima manjšega PSI, tako da gre MORDA v tem primeru za subjektivno mnenje J

Načeloma velja naslednje pravilo: večji kot je PSI, višja je cena. Vseeno sem za vas izbrskal nekaj palic, ki so dostopne, pa še vedno zelo trdne: KingsBar II (proizvajalec KingsBox), Rogue Bar 2.0 (Rogue), Bomba Bar (Fringe Sport).

Vrhnji sloj palice

Malenkosti včasih naredijo veliko razliko, to vsekakor velja tudi za olimpijske palice! Palice so lahko iz surovega jekla, četudi boste tako palico redkeje našli, drugače pa so prevlečene s postopkom črne oksidacije, s cinkom, črno pasiviranim cinkom (črni cink), kromom ali trdim kromom.

Surovo jeklo je bolj zahtevno za vzdrževanje, vendar je oprijem veliko bolj naraven. Postopek črne oksidacije nudi nekoliko več zaščite pred rjavenjem kot surovo jeklo, vendar se z drugimi postopki ne more primerjati. Nekoliko boljši je postopek cinkanja ali črna pasivacija cinka, vendar palice hitro izgubijo sijaj. Najboljša izbira je krom ali trdi krom.

Daleč najdražja opcija je nerjaveče jeklo, ki daje isti naravni občutek oprijema kot surovo jeklo, vendar ne rjavi.

Kaj deluje? Zaponke ali sistem z zaporo?

Odgovor je preprost: oba sistema delujeta, torej je odločitev v celoti vaša. Sam navijam za zaponko, saj se jo lahko odpre in namaže ležaje, ko in če je to potrebno.

Še nekaj priporočil…

Da ne boste rekli, da vas nisem opozoril: na široko se izogibajte palicam, ki imajo ob strani štrleč vijak. To je znamenje, da je palica cenena in slabo izdelana. To bolj velja za palice kupljene na Amazonu ali E bayu, nikakor pa ne za palice priznanih znamk.

Kot že rečeno, je dober pokazatelj kvalitete palice preizkus nateznosti (preverite pod točko 5, če ste pozabili). Na tem testu pade večina slabih palic, ki pogosto niso dražje od 100 €. Tukaj velja rek »nisem tako bogat, da bi kupoval poceni«, saj vam res ne morem priporočiti niti ene iz tega cenovnega ranga.

Z veseljem pa priporočam palice KingsBox, Rogue, Eleiko, Ivanko ali American Barbells. Vsa ta podjetja skrbijo za kakovost in garancijo svojih izdelkov, kar je pri športu izrednega pomena!

 

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!