Search
pavimento in gomma per palestre da garage

Domača telovadnica? Začnimo pri tleh!

Kakšno srečo imajo tisti, ki imajo doma dovolj prostora, da si lahko uredijo kotiček za vadbo. Domača telovadnica dobesedno vabi k treningu in je zatorej odličen motivacijski dejavnik. Ko začnete načrtovati telovadnico, je najbolje začeti pri temeljih in razmisliti o tipu podlage. Težka bremena, ki jih morajo tla prenesti, kličejo po gumeni podlagi. Polaganje gume je zelo enostavno, gre za projekt, ki se ga lahko lotite sami.

Kako izbrati pravo podlago?

Ploščice, parket in podobne vrste podlog so sicer odlične za dnevno sobo in spalnico, popolnoma neprimerne pa so za telovadnico. Zaradi težkih bremen, ki padajo z višine, se lahko tla hitro poškodujejo, če čeznje damo preprogo, se ta lahko strga, hkrati pa jo je zelo težko očistiti.

Kot že rečeno je gumena podlaga najboljša izbira. Enostavno se jo očisti, dovolj je topla voda z milnico in tla so ponovno kot nova. Istočasna je guma dovolj trdna in nudi odlično oblazinjenje.

Izberete lahko podlago v roli, ki je primernejša, če želite bolj enovit izgled telovadnice, ali posamezne plošče, kar omogoča različne postavitve in spremembe. V vsakem primeru polaganje gume ni noben bav-bav, brez težav se ga lahko lotite sami.

Polaganje podlage v roli z obojestranskim lepilnim trakom

Potrebovali boste:

  • Gumeno podlago v roli
  • Obojestranski lepilni trak
  • Tapetniški nož (olfa nož)
  • Valj za polaganje preprog

Preden začnete polagati gumo, se prepričajte, da so tla čista. Podlago v roli razgrnite tako kot želite, da je postavljena. Če ima rola posebne vzorce, bodite pazljivi, da se vzorci na posameznih rolah skladajo med seboj. Odvečne kose lahko odrežete s tapetniškim nožem z ostrim rezilom, da preprečite trganje robov.

Ko ste zadovoljni z izgledom in postavitvijo tal, po obsegu vsake role namestite obojestranski lepilni trak in vsako stranico močno pritisnite ob tla. Po približno eni uri lepilo začne dobro prijemati, takrat uporabite še valj, da še enkrat trdno spojite gumo z lepilom in prvotno podlago. Če nimate dostopa do valja, lahko uporabite tudi svoje podplate in pritiskate ob tla.

Polaganje podloge v roli z lepilom

Potrebovali boste:

  • Gumeno podlago v roli
  • Lepilo
  • Tapetniški nož (olfa nož)
  • Valj za polaganje preprog

Tudi v tem primeru morajo biti tla čista, zaradi uporabe lepila pa se prepričajte, da so tudi suha. Ko razprostrete rolo, se prepričajte, da se vzorci ujemajo in je postavitev takšna, kot ste si jo zamislili. Uporabite tapetniški nož, da se znebite odvečnega materiala. Gumo pospravimo in premažemo približno tri metre temeljne podlage z lepilom. Razgrnite za tri metre role in jo pritisnite ob premazano podlago. Proces ponavljajte, dokler vsa guma ni pričvrščena na podlago.

Po dobri uri s težjim valjem še enkrat pritisnite gumo ob lepilo.

Polaganje gumenih plošč

Polaganje plošč je zelo enostavno, poleg tega pa omogoča hitre spremembe ali celo odstranitev, če se na primer preselite ali najdete boljši prostor za vaš trening.

Ponovno je zelo važno, da so tla očiščena praha, umazanje in maščob. Predlagamo, da začnete v kotu tistega predela, ki je najbolj opazen. Od tam naprej polagajte plošče kot sestavljanko. Ko dosežete kot, kjer ne morete položiti cele plošče, najprej izmerite prostor, ki ga morate zapolniti, zrežite ploščo in jo položite na svoje mesto.

Upamo, da smo vas prepričali, da je gumena podlaga najboljša izbira za (domačo) telovadnico. Vsem njenim prednostim lahko dodamo tudi enostavno polaganje. Seveda smo prepričani, da imate še kakšno vprašanje na to temo, zato vas vabimo, da pustite svoj komentar. Še isti dan vam bomo odgovorili!

 

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!