Search
Set kettlebells

Kako izbrati in kupiti prvi KettleBell?

Kako izbrati in kupiti prvi KettleBell

Se želite izogniti vsakodnevni borbi za pravi kettlebell v telovadnici ali pa se hočete le posvetiti vadbi v miru vašega doma? Dobro izbran kettlebell je cenovno ugoden in vsestranski, saj je primeren za celo paleto vaj. Zavedamo se, da ga je težko izbrati, saj je treba razločiti med nešteto ponudniki, velikostmi, stili in težami. Kaj je bistveno in katere značilnosti so popolnoma nepomembne? Preberite v naslednjem članku!

Da so kettlebelli odličen pripomoček, se strinjamo vsi. Vseeno bomo preračunali, koliko bomo zanje zapravili, če ga bomo kupovali sami.

Pripravite se na to, da boste za en kettlebell odšteli med 40 in 250 €. Cena je odvisna od kvalitete izdelave, teže in znamke. Nedvomno vas bodo zamikali kettlebelli z najvišjo ceno, saj vedno sklepamo, da so ti tudi najbolj kakovostni. A priznajmo si, na začetku poti ni treba posegati po najdražjih izdelkih. Vseeno pa se ne odpovejte kakovosti, saj vas bo pa varčevanje v tem segmentu še (dobesedno) zelo bolelo – o tem več v nadaljevanju.

Tradicionalni in tekmovalni kettlebelli

Na trgu najdemo kettlebelle vseh oblik in velikosti – od tistih, ki so prevlečeni z vinilom do litoželeznih ali jeklenih. Da niti ne omenjamo vseh barv, ki so na voljo! Nekatere izmed razlik so pomembne, kot na primer debelina ročajev ali velikost, druge razlike pa so namenjene zgolj privabljanju pogledov.

Dimenzije tradicionalnih litoželeznih kettlebellov (tisti črni, ki jih navadno najdemo v telovadnicah) se povečajo premo sorazmerno s težo. Šestnajst-kilogramski kettlebell bo ne samo težji , pač pa tudi večji od svojega osem-kilogramskega bratca. Po drugi strani imajo tekmovalni kettlebelli enotno velikost, ne glede na težo. Tako bo osem-kilogramski kettlebell isti kot 48-kilogramski, vključno z ročkami. Nekateri tekmovalni kettlebelli – kot na primer KingsBox kettli – se razlikujejo le v barvi. Gre za barve, ki so določene po mednarodnih standardih, tako lahko izbereš kettlebell s pravo težo ne glede na to, če si na tekmovanju na Irskem ali v Teksasu.

Standardizirani kettlbelli sicer niso nujno boljši, vendar poskrbijo za to, da se vaše tehnike ne spreminjajo med treningom in tekmo. Prepričani ste lahko, da bo med kettlebell clean –om kettle ostal v tisti poziciji, ki je vam najboljša, ne glede na to, če zamenjate znamko ali težo pripomočka. Prednost je tudi njihova dolga življenjska doba, saj so izdelani iz jekla. Nakup tekmovalne različice se vam splača, v kolikor načrtujete resne kettlebell treninge.

Določite svojo začetno kettlebell težo

Pri treningih z utežmi vsaj na zečetku velja pravilo »manj je več«. Tega pravila pri kettlebellih ni pametno upoštevati, pač pa izbrati kettlebell, ki je nekoliko izven vaših trenutnih zmožnosti. Na ta način lažje izboljšujete tehniko, pridobivate na moči in vašega kettla ne »prerasete« prehitro.

Izbira kettlebella vsekakor ni znanstvena fantastika. Tisti, ki ste bolj na začetku poti, izberite kettlebell s težo med 8 in 16 kg. Bolj izkušeni se poizkusite s kettlom med 20 in 24 kg. Veliko ljudi, ki zbira svoj kettle, ga pobere s tal kot bi šlo za haltères in se čudi nad težo ter razmišlja, kako bodo z njim sploh vadili. Nikar ne skrbite! Pri vajah kot je kettlebell swing, snatch, clean ali Turkish get-up uporabljate celoten zgornji del telesa, vaše noge dajejo moč, vaše jedro pa poskrbi, da se ne zvijate kot presta. Z drugimi besedami – pri vajah s kettlebelli uporabljate več mišičnih skupin kot pri haltèresih, kjer navadno delajo izolirane mišične skupine.

Ne spreglejte ročajev, zelo so pomembeni!

Priznajmo si, vsi bi želeli varčevati na vsakem koraku. A poleg ostalih, bolj očitnih razlogov, je tu še en (krvav in boleč) argument za izbiro boljšega kettlebella. Kakovosten kettlebell ima tudi boljši ročaj, ki kože na vaših dlaneh ne odrgne do krvi. Ko boste naredili sto ali celo tisoč swingov, nam boste za nasvet hvaležni!

Seveda, nadenete si lahko rokavice, vendar te pogosto spremenijo tehniko izvajanja vaje. Zato je bolje izbrati kettlebell z gladkimi ročaji. Najboljši proizvajalci (kot na primer Vulcan ali KingsBox) se tega zavedajo in ročaje zgladijo, pri najcenejših kettlebellih pa je ta problem zelo pereč. Ne, žuljem se ne boste izognili v nobenem primeru, vseeno pa vam bodo dlani hvaležne, če bodo prijemale bolj gladek ročaj.

Kakovosten ročaj mora biti udoben že ob prvem oprijemu, vseeno bodite pozornost tudi na debelino ročaja (standard je 35 mm) ter na zadosten prostor med ročaji in jedrom kettlebella (idealno okrog 55 mm). Četudi vseskozi opozarjamo na pomen gladkosti ročaja, nikar ne pretiravajte. Če je ročaj preveč gladek, bo oprijem vse slabši, še posebej če v zakup vzamete še potenje dlani.

Dober kettlebell = vzdržljiv kettlebell

Kettlebell ima dolgo življenjsko dobo, še posebno, če je izdelan iz litega železa ali jekla. Pobarvani kettlebelli se lahko hitreje okrušijo. Najugodnejši so kettlebelli prevlečeni z vinilom ali izdelani iz plastike, vendar imajo veliko negativnih plati, ki ne odtehtajo nižje cene. Cenejši kettlebelli niti ne sledijo določenim standardom, kar lahko spremeni vaše izvajanje vaje in pokvari tehniko. Nekateri nimajo niti dovolj prostora med ročaji in jedrom, da bi oprijem bil dovolj udoben.

Če je vaš dolgoročen cilj udeležba na tekmovanjih, vam predlagamo, da se ozrete tudi po dražjih tekmovalnih kettlebellih, ki jih proizvajajo Bells of Steel ali KingsBox. V nasprotnem primeru so tradicionalni litoželezni kettlebelli čisto dovolj. Zanje boste odšteli okrog 100€, lahko pa cenovno prečko dvignete tudi višje, če veste, da bodo kettlebelli pogosto v uporabi.

Zadnje čase je princip DIY (do it yourself – naredi sam) zelo popularen, kar ne velja zgolj za kozmetiko in vrtno okrasje, pač pa tudi za kettlebelle. Četudi ne dvomimo v vaše ročne spretnosti, opozarjamo, da se tak pripomoček lahko hitro razbije ali odrgne vaše dlani. Zato naj bo ta rešitev zgolj kratkoročna, dokler ne privarčujete dovolj za kakovostnejši izdelek.

Ko kupujete kettlebelle torej imejte svoje oči na pecljih in iščite različne akcije, ki vključujejo brezplačno poštnino ali – kot na primer v primeru KingsBox izdelkov – možnost nakupa rabljenih tekmovalnih kettlebellov. Ti so navadno rabljeni na samo eni tekmi in so v odličnem stanju.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!