Search

Kako postići najbolje rezultate na svakom treningu!

Možda ste već čuli za ime Wim Hof. Govorim o nizozemskom čovjeku, koji je također poznat kao ”The Iceman” i koji drži više od 20 svjetskih rekorda u svojim rukama. Iceman ili Ledeni mož dobio je nadimak zbog svoje nevjerojatne sposobnosti da izdrži iznimno hladne temperature. U kratkim hlačama popeo se na Mount Everest i pretrčao 42 km dugu udaljenost na području polarnog kruga, gdje su temperature obično oko -20 ° C. Također se voli kupati u kadi – voli ledenu kupelj, ako smo precizniji. U njoj je proveo gotovo dva sata, što mu je donijelo još jedan svjetski rekord.

Ne samo da mu se tijelo očito prilagodilo hladnoći, već je dokazao da se može prilagoditi i drugim ekstremnim uvjetima. U pustinji Namib, pretrčao je udaljenost maratona – bez vode. Ne poznaje bolesti visine. Pod medicinskim nadzorom ubrizgavao je otrove u tijelo i dokazao da može kontrolirati autoimuni odgovor kroz meditaciju i koristeći druge slične tehnike.

Vjerojatno mislite da je to čudo prirode ili stranac koji je slučajno sletio na zemlju. A to je daleko od istine. Wim Hof je također prenio svoje metode grupama volontera, pokazujući da svatko može kontrolirati svoj autonomni živčani sustav. Autonomni živčani sustav se brine za one životne funkcije za koje, u načelu, nismo svjesni, kao što su disanje, probava, ili mnoštvo mišićnih pokreta.

” Čovjek leda ” podučavao je volontere da kontroliraju disanje, stoga su uspjeli napraviti više sklekova, postali su otporniji detoksirali su tijelo i ojačali svoj imunološki sustav.

Wim Hoffova metoda sastoji se od tri ključna elementa:

  • Vježbe za disanje koje aktiviraju niz psiholoških odgovora i ispunjavaju tijelo energijom i snagom;
  • Trening koncentracije i mentaliteta – Pozitivan mentalitet ključan je za postizanje potrebne koncentracije koju pojedinac treba da bi mogao izvršiti tehnike u ekstremnim uvjetima;
  • Izloženost hladnoći.

Više o Wimu možete pročitati na Webu, uključujući i njegove tehnike, a njegovo iskustvo pokazuje što se sve može postići snagom misli i jednostavnim vježbama disanja.

Sljedeći put kada idete u teretanu, možete se sjetiti Wimovih metoda prije treninga. Nikada ne znate, možda će upravo to biti razlog za poboljšanje kojeg rekorda!

Za početak, predlažem da isprobate jednu od njegovih tehnika prije treninga:

  1. Zauzmi udobnu poziciju sjedeći s prekriženim nogama ili ležeći na leđima. U svakom slučaju, vježbe ne radimo stojeći ili za vrijeme vožnje!
  2. Počni s dubokim disanjem. Ako vježbaš prvi put, neka bude 30 udaha, inače 40. Duboki dah se provodi kroz usta u podjednakom ritmu. Kod udisanja, moraš osjetiti da se trbuh podiže na uzdisanju se spušta. Dah mora biti dubok, a kod izdisaja pluća se ne smiju potpuno isprazniti. Može ti se činiti kao da hiperventiliraš, ali znaj, da imaš disanje pod kontrolom. Možda ćeš dobiti osjećaj “prazne glave” ili trnce po tijelu – nemoj se bojati, sve je to normalno.
  3. Nakon 30 ili 40 udaha isprazni pluća i drži dah što je duže moguće ali nemoj se truditi previše. Možeš čak i postati još opušteniji ako zatvoriš oči i zadržiš svoje disanje dok se koncentriraš na prostor između očiju. Nemoj zaboraviti štopericu ako si zainteresiran za napredak u disanju.
  4. Nakon zadržavanja daha, duboko udahni i drži ga u plućima deset do petnaest sekundi prije nego što izdahneš.
  5. Ponovi cijeli postupak tri ili četiri puta. Ako odlučiš prakticirati vježbu tijekom dugog vremenskog razdoblja, predlažem ti da izmjeriš svoje vrijeme i, kao rezultat toga, ostvarite svoj napredak.
  6. Neposredno nakon zadnjeg daha, počni trenirati.

Nadam se da će ti Wimove metode omogućiti bolju vježbu ali prije svega, bolju povezanost s tvojim tijelom.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!