Search
Set kettlebells

Kako odabrati i kupiti prvi KettleBell?

Kako odabrati i kupiti prvi KettleBell

Želite li izbjeći svakodnevnu bitku za pravi kettlebell u teretani ili se samo želite posvetiti vježbanju u miru svog doma? Dobro izabran kettlebell je pristupačan i svestran, jer je pogodan za cijeli niz vježbi. Svjesni smo činjenice da ga je teško odabrati zbog velikog broja ponuđača i razlike po veličini, težini i stilu. Što je bitno i koje su značajke potpuno nevažne? Pročitajte u sljedećem članku!

Da su kettlebelli je izvrstan alat, svi se slažu. Međutim, izračunati ćemo koliko ćemo potrošiti ako ga sami kupimo.

Pripremite se na cijenu kettlebella između 40 € i 250 €. Cijena ovisi o kvaliteti proizvodnje, težini i marki. Bez sumnje ćete biti zainteresirani za kettlebell s najvišom cijenom, jer uvijek zaključujemo da su oni također najkvalitetniji. Ali trebamo si priznati, nema potrebe za kupnjom najskupljih proizvoda na početku putovanja. Međutim, nemojte odustati od kvalitete, jer će vas uštede u ovom segmentu jako ozlijediti (doslovno) – više o tome kasnije.

Tradicionalni i natjecateljski kettlebelli

Na tržištu se nalaze kettlebelli svih oblika i veličina-od onih koji su obloženi vinilom, od lijevanog željeza ili čelika. Da ne spominjem koje boje su sve dostupne! Neke od razlika su važne, kao što su debljina ili veličina ručke, dok druge razlike postoje samo za bolji izgled. Dimenzije tradicionalnih kettlebellova od lijevanog željeza (one crne koje se obično nalaze u teretanama) povećavaju se proporcionalno težini kettlebella. Kettlebell od šesnaest kilograma će biti ne samo teži nego bit će i veći od svog malog brata od 8 kilograma. S druge strane, natjecateljski kettlebelli imaju jedinstvenu veličinu, bez obzira na težinu. Tako će kettlebell od osam kilograma biti jednak kettlebellu od 48 kilograma, uključujući i ručke. Neki natjecateljski kettlebelli-kao što su KingsBox kettlebelli-oni se razlikuju samo u boji. To su boje koje su određene međunarodnim standardima, tako da možete odabrati kettlebell sa pravom težinom, bez obzira na to jeste li na natjecanju u Irskoj ili Teksasu.

Standardizirani kettlebelli nisu nužno bolji, ali će osigurati da se vaše tehnike ne mijenjaju tijekom treninga i natjecanja. Možete biti sigurni da će tijekom kettlebell-cleana kettle ostati na istoj poziciji koja je najbolja za vas, bez obzira na to promijenite li marku ili težinu kettlebella. Prednost je i njihov dugi životni dob jer su izrađeni od čelika. Kupnja natjecateljske verzije vrijedi ako planirate ozbiljne kettlebell treninge.

Odredite početnu težinu kettlebella

U treningu s utezima, barem na početku vrijedi pravilo “manje je više”. Kod kettlebell treninga nije mudro uzeti u obzir ovo pravilo, već umjesto toga odaberite kettlebell, koji je malo izvan vaših trenutaćnih sposobnosti. Na taj način možete poboljšati tehniku, povećati snagu i odabran kettlebell vam ostaje ”barijera” više vremena.

Izbor kettlebella definitivno nije znanstvena fantastika. Oni koji ste na početku putovanja odaberite kettlebell težine između 8 i 16 kg. Iskusniji pokušajte s kettlebellovima između 20 i 24 kg. Mnogi ljudi koji odaberu svoj kettlebell uzmu ga s poda kao da bi bio bućica i iznenađeni su težinom i razmišljaju kako uopće vježbati. Ne brinite! Za vježbe poput kettlebell swinga, snatcha, cleana ili turskish get-up koristite cijeli gornji dio tijela, vaše noge daju snagu, a vaša jezgra osigurava da se ne okrećete poput crva. Drugim riječima – kod kettlebell vježbi koriste se više grupa mišića kao kod haltères vježbanja, gdje obično rade izolirane skupine mišića.

Nemojte zanemariti ručke, one su vrlo važne

Priznajemo, svatko bi želio uštedjeti na svakom koraku. Ali pored drugih, očiglednijih razloga, postoji još jedan (krvavi i bolni) argument za odabir boljeg kettlebella. Kvalitetni kettlebell također ima bolju ručku koja ne otvara kožu na vašim rukama. Kada napravite sto ili čak tisuću swinga, bit ćete nam zahvalni za savjet!

Naravno, možete nositi rukavice, ali one često mijenjaju tehniku vježbanja. Stoga je bolje odabrati kettlebell s glatkim ručkama. Najbolji proizvođači (kao što su Vulcan ili KingsBox) svjesni su toga, stoga proizvode glatke ručke, a kod najjeftinijih kettlebella ovaj problem je vrlo aktualan. Ne, u svakom slučaju nećete izbjeći mjehuriće, ali dlan će vam biti zahvalna ako ćete uzeti kettlebell koji ima glatku ručku.

Visokokvalitetna ručka bi trebala biti udobna na prvom prijemu, međutim, obratite pozornost i na debljinu ručke (standard je 35 mm), kao i na dovoljno prostora između ručke i jezgre kettlebella (idealno oko 55 mm).Čak i ako konstantno skrenemo pozornost na važnost glatke ručke, ne pretjerujte. Ako je ručka previše glatka, prianjanje će se pogoršati, pogotovo ako uzmete u obzir i znojenje dlana.

Dobar kettlebell = izdržljiv kettlebell

Kettlebell ima dug životni vijek, pogotovo ako je izrađen od lijevanog željeza ili čelika. Obojeni kettlebelli su osjetljivi na abrazije. Najpovoljniji su kettlebelli obloženi vinilom ili od plastike, ali imaju mnogo negativnih strana koje ne nadmašuju niže cijene. Jeftiniji kettlebelli ni ne slijede određene standarde, i to može promijeniti vašu vježbu i pokvariti tehniku. Neki čak nemaju dovoljno prostora između ručki i jezgre, tako da bi prianjanje bilo dovoljno udobno. Ako je vaš dugoročni cilj da sudjelujete na natjecanjima, predlažemo da potražite i skuplje kettlebellove koje proizvode Bells of Steel ili KingsBox. Oni će koštati oko 100 € za njih, ali možete povećati granicu i malo više ako znate da će se kettlebell često koristiti.

U posljednje vrijeme je načelo DIY(do it yourself – napravi sam) vrlo popularno, koje se ne odnosi samo na kozmetičke i vrtne ukrase, već i na kettlebelle. Čak i ako ne sumnjamo u vašu ručnu sposobnost, upozoravamo vas da se takav kettlebell može lako slomiti ili oštetiti vaše ruke. Stoga, ovo rješenje treba biti kratkotrajno samo dok ne spremite dovoljno novca za bolji proizvod.

Kada kupujete kettlebelle, držite oči otvorene i potražite različite akcije koje uključuju besplatnu dostavu ili – kao što je slučaj kod KingsBox proizvoda – mogućnost kupnje već korištenih natjecateljskih kettlebella. Obično se ovi kettlebelli koriste samo na jednom natjecanju i u izvrsnom su stanju.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!