Search

Girja | Povijesno objašnjenje vježbi i prednosti girje

Ako redovito trenirate u teretani u kojoj se radi funkcionalni trening, vjerojatno već znate o čemu govorimo.

Danas detaljno govorimo o alatu koji u svojoj jednostavnosti kombinira snagu i aerobni trening. Često se ali ne i isključivo koristi u funkcionalnom fitnesu. Ostanite s nama i dopustite nam da vam otkrijemo povijest girje.

KRATKA POVIJEST GIRJE

Girja je jednostavan alat, uteg s ručicom pričvršćenom na njega. Nije točno poznato tko je ili gdje je izumljena prva girja. Ali jedna od prvih verzija girje kakvu poznajemo danas javlja se u Rusiji, koja je ujedno i, najvjerojatnije, njena zemlja podrijetla. U Rusiji je zovu: gírâ (ghiria, giro ili girya). Ghiria bi mogla biti izvedenica perzijske riječi gerani, što otprilike znači “teško”, ili od slavenske riječi gur (mjehurić).

Ovaj alat za trening tenutno je vrlo popularan. Koliko god jednostavna bila konstrukcijom (metalna kugla s ručkom), trenutno je jedan od najučinkovitijih alata za teretanu na tržištu.

Kod nas je od samog početka fitnessa, oni koji su se htjeli okušati u treningu snage prvi su usvojili ovaj jednostavan alat i uveli ga u mainstream fitnes. S vremenom se pokazao kao savršen alat koji kombinira snagu i pokret kako bi ponudio precizne, učinkovite vježbe koje su savršene za mršavljenje i razvijanje snage.

RAZLIKA IZMEĐU BUČICE I GIRJE

Zašto je girja posebna u usporedbi s bučicama ili drugim alatima za trening snage?

Razlika je vrlo jednostavna: težina nije ravnomjerno raspoređena kao kod bučica. Ovo zahtjeva balans i stabilizaciju tijela za vrijeme izvođenja vježbi. Ovo je iznenađujuće efektivno za povećanje ravnoteže, snage i kordinacije.

Nedavno istraživanje pokazalo je da su sportaši (iskusni u treningu snage) koji su prošli 12-tjedni ciklus testova s girjama poboljšali razinu snage i PR-ove za oko 20%. Njihova aerobna sposobnost porasla je za 14,5% i posljednje, ali ne i najmanje bitno, njihov se balans eksponencijalno poboljšao.

RAZNE PREDNOSTI VJEŽBI S GIRJAMA

Postoji mnoštvo fantastičnih prednosti koje proizlaze iz vježbanja s ovim alatom. Poznato je da  vježbe sa girjama poboljšavaju ukupnu snagu, snagu cora, ravnotežu, fleksibilnost i koordinaciju, dok istodobno pomažu u otapanju masti i razvijanju mišića.

Budući da je njegovo središte gravitacije pomaknuto, obično oko 12 cm ili više od drške, teže ga je kontrolirati.

PREDNOSTI VJEŽBANJA S GIRJAMA

Evo nekih od prednosti uključivanja vježbi s girjama u svoju fitnes rutinu:

  • Izvođenjem vježbi s girjama poboljšava snagu, kardiorespiratorni otpor i fleksibilnost.
  • Trening s ovim alatom pomoći će vam da ojačate više mišićnih skupina koje pomažu u vašim svakodnevnim aktivnostima.
  • Girja je kompaktna i prenosiva: trebate samo jednu ili dvije za trening cijelog tijela.
  • Girje se lako spremaju.
  • Zabavni i svestrani treninzi: vježbe nude širok raspon pokreta i uključuju sve mišićne skupine. Možete raditi trening cijelog tijela – kako je sportoutdoor24 opisao u ovom članku o Tabata metodi.

Sada je vrijeme da sami isprobate trening s girjama. Evo WOD-a koji su stvorili KingsBox sportaši kako bi testirali svoju kondiciju. Jeste li spremni?

KINGSBELL TRENING

3 Amrap u 40 min

Od 0:00 min do 6:00 min:

3 visoka swinga s girjom (16/12 kg) (desna ruka)

3 čučnja s girjom sa »front raiseom« (16/12 kg)

3 visoka swinga s girjom (16/12 kg) (lijeva ruka)

Od 6:00 min do 36:00min:

1-2-3-4 ponavljanja:

Double kettlebell Hang Clean (2 x 16/12 kg)

Prednji čučanj s girjom

Snatch s girjom

Od 36:00 min do 42:00 min

sklekovi

 

ZAKLJUČAK

Što vam se čini, je li vam se svidio ovaj WOD?

Nemojte propustiti priliku kupiti najkvalitetnije girje. Posjetite našu web stranicu i odaberite onu koja vam najbolje odgovara.

KingsBox girje izrađene su od visoko kvalitetnog lijevanog željeza te ima dodatan sloj premaza zbog veće zaštite od friževa, udaraca i prljavštine.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!