Search

Stojan na dřepy | Neuvěřitelný příběh a vývoj posilovacího stojanu v posilovně

Stojan na dřepy je jedním z nepostradatelných nástrojů v každé posilovně, která je hodna svého jména, ať už se jedná o trénink powerlifterů, crossfiterů, vzpěračů nebo kulturistů.

Bohužel jsme si všimli mnoha nejasností v informacích, které o něm na síti jsou, naším cílem je tedy odpovědět na nejčastější otázky našich zákazníků týkající se stojanů na dřepy a poskytnout rady pro nákup, počínaje zrodem a prochází vývojem tohoto mimořádného tréninkového nástroje.

Historie stojanu na dřepy

Činky, jednoruční činky, lavice a stojan na dřepy. Tyto čtyři tréninkové pomůcky najdete téměř v každé posilovně na světě. Dřep je z hlediska popularity, funkce a významu jedním ze tří nejdůležitějších vzpěračských cviků v silovém tréninku.

S nárůstem popularity, významu a vývoje dřepu se moderní stojan power rack stal uznávaným ústředním prvkem každé posilovny, wellness centra či boxu pro Cross Training.

Historie stojanu na dřepy je spojena s historií souvisejícího cvičení – dělání dřepů.

Na počátku 20. století se cvičení, kterému dnes říkáme „dřep“, ve skutečnosti nazývalo jednoduše „pokrčení v kolenou“.

Jelikož ještě nebyl vynalezen stojan na dřepy, bylo zvedání těžkých břemen na ramenou příliš obtížné a pokrčení kolen se často provádělo lehce během mnoha opakování, což často způsobovalo mnohá zranění.

Ale naštěstí se časem cvičení nejen přejmenovalo, ale také se začalo jinak provádět, čímž se výrazně snížil počet případů zranění.

origini dello squat 2

»pokrčení v kolenou«

Sportovec často stál s patami u sebe, špičkami ven a koleny v úhlu asi 45 stupňů od těla. S pokrčenými koleny a špičkami nohou v této popsané podobě atlet pokrčil kolena tak, že si prakticky sedl na paty.

V roce 1921 bylo v časopise „Strength“ poprvé použito slovo „dřep“ pro označení vzpěračského cviku.

Henry Steinborn

Henry Steinborn inventore dello squat moderno

Henry Steinborn vynálezce moderního dřepu @media pod licencí Creative Commons

Německý přistěhovalec, který přišel do Ameriky po první světové válce, je považován za vynálezce moderního dřepu.

Když ostatní sportovci viděli, že se Steinbornovým cvikem mohou zvedat těžší váhy, a hlavně bez zranění, stal se dřep téměř přes noc standardem mezi vzpěračskými cviky v posilovnách i na soutěžích.

Avšak dřep bez stojanu na dřepy byl po léta poměrně obtížným cvikem, a to i z důvodu obtížného přemístění váhy do správné polohy.

difficoltà del portare il peso in posizione squat

Potíže s umístěním závaží @media pod licencí Creative Commons

Pro zvedání závaží na ramenou provádělo mnoho sportovců způsobem „Clean“, při kterém se závaží přenášelo přes hlavu a teprve poté se opíralo o ramena.

U těžších vah někteří sportovci umístili osu olympijské činky kolmo k podlaze a snažili se posunout závaží na ramena, když se zvedali, což bylo poměrně obtížné a nebezpečné.

Tuto metodu zpopularizoval sám Steinborn.

Zrod stojanu stojanu na dřepy

Stojan na dřepy, stejně jako mnoho dalších skvělých vynálezů, vznikl z nutnosti. Tento typ posilovacího stojanu se stal ústředním prvkem fitness vybavení téměř všech posiloven od 30. let minulého století, tedy jen několik let poté, co byl vzestup tohoto cvičení velmi nadprůměrný.

V průběhu let docházelo k neustálým vylepšováním stojanu na dřepy až do současnosti.

Vývoj stojanu na dřepy nás dnes dovedl k řešením, jako je power rack. Už to není jen jediný funkční kus vybavení, ale víceúčelový nástroj, který slouží jako stojan na dřepy, lavice, spotter a mnoho dalšího.

Moderní silové stojany poskytují skutečně výjimečnou míru zabezpečení. Díky této zvýšené bezpečnosti se stojany na dřepy staly nezbytnou součástí vybavení každé moderní posilovny, která to respektuje.

Proč vlastnit a používat stojan na dřepy

Dřep je nejvýznamnějším zvedáním spodní části těla, ať už jste powerlifter, crossfiter nebo člověk, který se jen snaží dostat do formy. Dřep pomáhá zvyšovat celkovou sílu.

Stojan na dřepy je nepostradatelný, protože umožňuje naložit větší váhu, což je fakt. Před příchodem stojanu na dřepy museli sportovci k dosažení vlastních tréninkových cílů používat řadu méně účinných cviků.

Vlastnictví takového stojanu vám umožní provádět těžší zdvihy z pohodlnější pozice, která sportovci zase umožní získat na síle a funkčnosti.

Na co se zaměřit u stojanu na dřepy

rack Mighty CPS Sistema a pulegge

Velikost

První věc, kterou je třeba u stojanu na dřepy hledat, bez ohledu na kvalitu, vlastnosti nebo flexibilitu, je velikost. Pokud se stojan nevejde do dostupného prostoru nebo je příliš krátký či vysoký, není to ten správný stojan.

Soustřeďte svůj čas a energii na nalezení stojanu, který dokonale vyhovuje vašim vlastnostem, ať už jde o prostor nebo výšku.

Kvalita konstrukce

Druhou věcí, na kterou je třeba se u stojanu na dřepy zaměřit, je kvalita konstrukce. Měli byste také zvážit množství váhy a četnost používání, které bude muset váš nový stojan na dřepy vydržet.

Ale plánování na základě toho, jak moc zvedáte nyní, by mohlo být chybou, raději si vyberte produkt, který je schopen odolat vašemu tréninku i progresi vašeho zvedání od současnosti až do výhledu 5 let. Stojan na dřepy, který disponuje vynikající kvalitou konstrukce, je navržen tak, aby vydržel mnoho let.

Kvalita je důležitá a stává se ještě důležitější s rostoucí frekvencí používání výrobku.

Tloušťka oceli stojanu na dřepy

Při rozhodování o kvalitě stojanu na dřepy je důležité vzít v úvahu typ a tloušťku oceli použité při výrobě.

Kromě tloušťky a typu oceli je třeba vzít v úvahu i další aspekt. Tím je kvalita zpracování, protože konstrukce je vyrobena z oceli, kde hraje velmi důležitou roli svařování. Kvalitní svařování může znamenat rozdíl mezi stojanem, který vydrží dva roky, a stojanem, který vydrží celý život.

Důležitost svařování

Particolare Fori Rack 1

Složitost spočívající ve zjištění, zda jsou svary dobré, nemá nic společného s estetikou svarů (dobrý svar by měl vypadat jako souvislá řádka mincí).

Snadné používání

Dalším hlediskem před nákupem stojanu na dřepy je snadnost použití spojená s daným typem zařízení. Během průzkumu a před nákupem se ujistěte, že jednou z vlastností stojanu na dřepy je jeho snadné nastavení.

Zabezpečení

Před nákupem je třeba zvážit také některé bezpečnostní funkce.

Například:

  1. Lze stojan ukotvit k podlaze?
  2. Je kompatibilní s úchyty j-cups?
  3. Vztahuje se na něj záruka?

Pravdou je, že bezpečnost, kterou stojan na dřepy poskytuje, je pravděpodobně jeho nejdůležitější vlastností a měla by být při nákupu stojanu zvažována v porovnání s téměř všemi ostatními vlastnostmi.

Z hlediska bezpečnosti je nejdůležitější, aby bylo možné nastavit bezpečnostní tyče na požadovanou úroveň.

Stojan na dřepy lze použít jako jakýsi „spotter“ a může vám umožnit bezpečně zvedat těžké váhy i bez spottera (partnera).

Multifunkční stojan

Hlavní výhodou dnešních stojanů je, že většina z nich nabízí možnost provádět téměř nekonečnou řadu cviků.

Například mnoho moderních posilovacích stojanů má schopnost fungovat jako stojany na dřepy, lavice, hrazda na přítahy, dipy a mnoho dalšího. Ne vždy je však takové příslušenství zahrnuto v ceně, proto nezapomeňte vybrat správný stojan podle svého tréninkového stylu.

Záruka na výrobek

Informace o záruce musí být vždy uvedeny na webových stránkách prodejce, stejně jako v našem elektronickém obchodě, nezapomeňte si vždy vyžádat ujištění a záruční doložky na zakoupené produkty.

Různé typy stojanů na dřepy

Níže je uveden stručný seznam typů stojanů na dřepy, které jsou v prodeji, a jejich vlastností. Stručný přehled, který vám umožní pečlivě vybrat nejlepší stojan za nejlepší cenu.

  1. Posilovací stojan Power Rack

Prvním typem stojanu na dřepy posilovací stojan power rack.

Mnohé z výše uvedených bezpečnostních prvků a příslušenství jsou pro posilovací stojany specifické. Posilovací stojan, známý také jako klec na dřepy nebo posilovací klec, je posilovací zařízení, které nabízí vlastnosti a všestrannost, jako je například provádění mnoha typů cviků.

Zajímavost: Posilovací stojan se často nazývá jako posilovací klec, protože vypadá jako klec pro zvířata, která přišla o většinu příčlí 🙂

Většina lidí, kteří trénují v domácí posilovně, si vybrala takový výrobek díky možnosti vložit mnoho příslušenství k provádění obrovského množství cviků, které se vždy liší.

  1. Poloviční stojan Half Rack

Hlavní rozdíl mezi polovičním stojanem a posilovacím stojanem spočívá ve velikosti a počtu cviků, které lze s tímto typem zařízení provádět.

Dalo by se říct, že poloviční stojan je v podstatě jen menší verze posilovacího stojanu pro lidi s menším prostorem a nižšími stropy… ale bylo by to reduktivní, poloviční stojany jsou obvykle levnější a jsou skvělé pro lidi, kteří se neradi cítí uzavření 🙂

  1. Stanoviště na dřepy Squat Stand

Stanoviště na dřepy je v podstatě otevřený posilovací stojan. Tím, že se eliminuje velká část posilovacího stojanu, odpadají také všechny bezpečnostní a univerzální funkce, které posilovací stojan nabízí. Ačkoli je stanoviště na dřepy menší a obecně levnější než posilovací stojan, nelze jej srovnávat s možnostmi, které posilovací stojan nabízí.

  1. Skládací stojan Resealable Rack

rack richiudibile da palestra

Stojan resealable rack je dokonalým vynálezem pro všechny, kteří trénují a zároveň parkují své auto v jedné garáži.

Skládací stojan na dřepy dělá přesně to, co naznačuje jeho název, skládá se téměř v jedné rovině se stěnou, na které je namontován. Pro každého, kdo má velmi málo místa, ale přesto chce mít možnost provádět dřepy a další cviky, je tento stroj ideální.

Shrnutí

Jak si můžete přečíst, příběh některých z nejikoničtějších cviků moderní gymnastiky a vybavení, které jí v průběhu let pomohlo ke zlepšení, jdou často ruku v ruce. Svět fitness je opravdu krásný svět a znalosti je třeba sdílet, aby každý mohl trénovat efektivně a bezpečně.

Zdroj médií: Wikipedia pod heslem Creative Commons.

Historické obrázky v tomto článku jsou pod licencí Creative Commons a jsou volně použitelné.

Sommario
Nome articolo
Stojan na dřepy | Neuvěřitelný příběh a vývoj posilovacího stojanu v posilovně
Descrizione
Stojan na dřepy je jedním z nepostradatelných nástrojů v každé posilovně, která je hodna svého jména, ať už se jedná o trénink powerlifterů, crossfiterů, vzpěračů nebo kulturistů.
Nome autore
KingsBox
Logo

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!