Sök

Knäböjsställ | Den otroliga historien och utvecklingen av gymmets power rack

Squat Rack är ett av de oumbärliga verktygen i alla gym som är värda sitt namn, oavsett om det är styrkelyftare, crossfitters, tyngdlyftare eller kroppsbyggare som tränar.

Tyvärr märker vi mycket förvirring när det kommer till informationen om det på nätet, vårt mål är att svara på de vanligaste frågorna från våra kunder och ge råd angående köpet, och gå igenom utvecklingen av detta extraordinära träningsverktyg.

Squat Racks historia

Skivstänger, hantlar, bänk och knäböjsställ. Dessa fyra träningsutrustningar finns i nästan alla viktrum i världen. Knäböjen, när det gäller popularitet, funktion och betydelse är en av de tre viktigaste lyftövningarna i styrketräning.

Med ökningen av popularitet, betydelse och utveckling av knäböjen har det moderna power rack blivit ett centralt element i alla gym, hälsocenter och Cross Training.

Squat-rackets historia är kopplad till historien om den relaterade övningen. Knäböjen.

I början av 1900-talet kallades den övning vi nu kallar ”squat” helt enkelt ”böja sig på knäna”.

Eftersom knäböjsstället ännu inte hade uppfunnits var det för svårt att lyfta tunga vikter på axlarna och knäböjningen utfördes ofta lätt under många repetitioner, vilket ofta orsakade många skador.

Men lyckligtvis med tiden namngavs övningen inte bara på ett annat sätt, men det utfördes också annorlunda, vilket drastiskt minskade skador.

origini dello squat 2

»Bending no the knees«

Idrottaren stod ofta med klackarna tillsammans, tårna ut och knäna i en vinkel på cirka 45 grader från kroppen. Med knäna och tårna böjde idrottaren knäna till den grad att han/hon praktiskt taget satt på sina klackar.

1921 använde tidningen ”Strength” ordet ”squat” för första gången för att beskriva en tyngdlyftningsövning.

Henry Steinborn

Henry Steinborn inventore dello squat moderno

Henry Steinborn uppfinnare av den moderna squaten.

Den tyska invandraren som anlände till Amerika efter första världskriget är erkänd som uppfinnaren av den moderna knäböjen.

När andra idrottare insåg att de med Steinborns träning kunde lyfta tyngre vikter och utan skador blev knäböjen nästan över en natt en standard bland lyftövningar både i gym och tävlingar.

Knäböjen, utan squat rack, har dock i flera år varit en ganska svår övning att utföra, också på grund av svårigheten att få vikten på plats.

difficoltà del portare il peso in posizione squat

Svårigheter att få vikten i position

För att lyfta vikten på axlarna utförde många idrottare en ”Clean” så att vikten kunde passera över huvudet och sedan vila på axlarna.

För tyngre vikter placerade vissa idrottare den olympiska skivstången vinkelrätt mot golvet, försökte få vikten att glida på axlarna när de stod upp, vilket var ganska svårt och farligt.

Denna metod populariserades av Steinborn själv.

Födelsen av knäböjsstället

Knäböjsstället, liksom många stora uppfinningar, »föddes« eftersom det var nödvändigt. Denna typ av gymställ blev ett centralt element i träningsutrustningen i nästan alla gym från 30-talet framåt, bara några år efter ökningen av denna övning.

Under årens lopp har det varit ständiga uppdateringar av knäböjsstället, fram till idag.

Utvecklingen av knäböjsstället har lett oss idag till lösningar som power rack. Inte längre bara en enda funktionell utrustning, utan ett multitasking-verktyg som fungerar som ett knäböjsställ, bänk, spotter och mycket mer.

Det moderna power racket ger en verkligt exceptionell grad av säkerhet. Denna ökade säkerhet har gjort knäböjsställ till en viktig del av utrustningen i alla moderna gym.

Varför ska man äga och använda en squat rack

Squat är det främsta lyftet av underkroppen, oavsett om du är en styrkelyftare, crossfitter eller en person som bara försöker komma i form. Knäböjen hjälper till att öka den totala styrkan.

Ett squat rack är oumbärlig eftersom det låter dig ladda mer vikt. Före tillkomsten av knäböjsstället var idrottarna tvungna att använda en mängd mindre effektiva övningar för att uppnå sina egna träningsmål.

Att äga ett sådant rack gör att du kan utföra tyngre lyft från en bekvämare position, som gör att idrottaren i sin tur kan öka i styrka och funktionalitet.

Vad ska man leta efter hos ett knäböjställ

rack Mighty CPS Sistema a pulegge

Storlek

Det första att leta efter hos ett knäböjställ, oavsett kvalitet, funktioner eller flexibilitet, är storlek. Om racket inte passar det tillgängliga utrymmet eller är för kort eller för högt är det inte rätt rack.

Koncentrera din tid och energi på att hitta ett rack som passar perfekt när det kommer till dina funktioner, oavsett om vi talar om utrymme eller höjd.

Konstruktionskvalitet

Den andra saken är konstruktionens kvalitet. Du bör också överväga mängden vikt och användningsfrekvens.

Men planering baserat på hur mycket du lyfter nu kan vara ett misstag, det är bättre att välja en produkt som kan motstå din träning och din lyftprogression från nu till 5 år. Ett knäböjsställ, som har en överlägsen byggkvalitet, är utformat för att hålla i många år.

Kvalitet är viktigt och blir ännu viktigare i takt med att användingen av produkten ökar.

Tjocklek på knäböjsställets stål

När man bestämmer sig för kvaliteten på knäböjsstället är det viktigt att överväga typen och tjockleken på stål som används i produktionen.

Förutom tjockleken och typen av stål finns det en annan aspekt att tänka på. Kvaliteten på utförandet, eftersom strukturen är gjord av stål, spelar svetsningen en mycket viktig roll. En bra svetsning kan göra skillnaden mellan ett rack som varar i 2 år och ett som varar en livstid.

Vikten av svetsning

Particolare Fori Rack 1

Svårigheten att veta om svetsarna är bra har inget att göra med svetsarnas estetik (en bra svets bör se ut som en bunt av mynt).

Användarvänlighet

Ett annat övervägande innan du köper ett knäböjsställ är användarvänligheten i samband med typen av utrustning. Under researchen och innan du köper, se till att en av funktionerna i knäböjsstället är enkel justering.

Säkerhet

Det finns också några säkerhetsrelaterade funktioner som bör beaktas innan du köper.

Till exempel:

  1. Kan racket förankras i golvet?
  2. Är den kompatibel med J-Cups?
  3. Täcks den av garantin?

Sanningen är att säkerheten hos ett knäböjställ förmodligen är dess viktigaste kvalitet och bör beaktas jämfört med nästan alla andra funktioner när du köper ett rack.

Det viktigaste att leta efter när det gäller säkerhet är att säkerhetsstängerna kan justeras till önskade nivåer.

Ett knäböjsställ kan användas som en slags ”spotter” och kan låta dig lyfta tunga vikter på ett säkert sätt även utan en spotter.

Multifunktionsställ

En viktig fördel med dagens rack är att de flesta av dem erbjuder förmågan att utföra en nästan oändlig serie av övningar.

Till exempel har många av de moderna power racks förmågan att fungera som knäböjsställ, bänk, pull up-stång, dip och mycket mer. Men sådana tillbehör ingår inte alltid i priset, kom därför ihåg att välja rätt rack enligt din träningsstil.

Produktens garanti

Garantiinformationen måste alltid finnas på säljarens webbplats precis som på vår e-handel, kom alltid ihåg att begära försäkringar och garantiklausuler på de köpta produkterna.

De olika typerna av knäböjsställ

Nedan följer en kort lista över de typer av knäböjsställ som säljs och deras funktioner. En kort översikt så att du noggrant kan välja det bästa stället till bästa pris.

  1. Power Rack

Den första typen av knäböjsställ är power rack.

Många av de säkerhetsfunktioner och tillbehör som nämns ovan är specifika för power racks. Även känd som squat cage eller power cage, power rack är en styrketräningsutrustning som erbjuder egenskaper, mångsidighet och utförandet av många olika typer av övningar.

Intressant : Power rack kallas ofta en power cage eftersom det ser ut som en djurbur som förlorat de flesta av sina stänger 🙂

De flesta som tränar i ett hemmagym har valt en produkt som denna, tack vare möjligheten att lägga till många tillbehör för att utföra ett stort antal övningar.

  1. Half rack

Den största skillnaden mellan halvstället och power rack är storleken och antalet övningar som kan utföras med denna typ av utrustning.

Vi kan säga att half rack i huvudsak bara är en mindre version av ett power rack för personer med mindre utrymme och lägre i tak … men det skulle vara reducerande, half racks är vanligtvis billigare och är bra för människor som inte gillar att känna sig inlåsta 🙂

  1. Squat Stand

Knäböjsstället är i grunden ett öppet power rack. Genom att eliminera mycket av power racket  elimineras också alla säkerhets- och mångsidighetsfunktioner som erbjuds av power racket. Även om det är mindre och i allmänhet billigare än ett power rack, är ett knäböjsställ inte jämförbart med de funktioner som erbjuds av ett power rack.

  1. Vikbart rack

rack richiudibile da palestra

Det vikbara racket är den perfekta uppfinningen för alla som tränar och samtidigt parkerar sin bil i samma garage

Det vikbara knäböjsstället gör exakt vad namnet antyder, viks in i linje med väggen där den är monterad. För alla som har mycket lite utrymme men fortfarande vill ha förmågan att utföra knäböj och andra övningar är denna maskin perfekt.

Slutsatser

Som du kan läsa här går historien om några av de mest ikoniska övningarna i modern gymnastik (och verktygen som har hjälpt dem att förbättras under åren) ofta hand i hand. Fitnessvärlden är en riktigt vacker värld, och kunskap måste delas, så att alla kan träna effektivt och säkert.

Mediekälla : Wikipedia under Creative Commons.

Historiska bilder i denna artikel är licensierade under kreativa allmänningar och får användas fritt.

Sommario
Nome articolo
Squat rack | The incredible story and evolution of the gym power rack
Descrizione
Squat Rack är ett av de oumbärliga verktygen i alla gym som är värda sitt namn, oavsett om det är styrkelyftare, crossfitters, tyngdlyftare eller kroppsbyggare som tränar.
Nome autore
KingsBox
Logo

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!