Search

Cross tréninkový box | Navrhneme jej společně s radami prodejního týmu

Otevřít posilovnu nebo box pro Cross trénink či dokonce funkční fitness se může zdát snadné, ale můžeme vás ujistit, že po tolika letech strávených vytvářením jedněch z nejkrásnějších posiloven v Evropě je pravda jiná.

Mnohokrát, až příliš často, se lidé, kteří otevřou box, setkají s nepříjemnými překvapeními, jako je:

  • Zakoupení nesprávného materiálu
  • Špatně navržené prostory pro trénink
  • Zakoupení příliš velkého množství vybavení pro daný prostor

Zde jsou tyto a mnohé další chyby, které mohou být špatným začátkem vašeho dobrodružství ve světě fitness z pohledu majitele.

Proč k těmto nepříjemnostem dochází

Velmi často se kvůli nedostatku zkušeností spoléháte na špatné lidi nebo se o to pokoušíte sami a zjistíte, že se musíte potýkat se svými chybami, které někdy mohou stát i několik tisíc eur, což značně zatíží zdraví vašeho začínajícího podniku.

Jak se těmto chybám vyhnout

Je to velmi jednoduché, musíte se jako vždy spolehnout na kompetentní a seriózní odborníky, kteří vám pomohou od základu navrhnout tréninkový prostor vašeho nového podniku. Poctivé lidi, kteří nemyslí jen na to, aby vám prodali co nejvíce vybavení, ale kteří vám skutečně pomohou při realizaci vašeho podnikatelského záměru, a to již od výběru místa.

Víme, že najít takové lidi je velmi obtížné, ne proto, že by žádní nebyli, ale proto, že je jich málo a jsou vždy velmi zaneprázdněni a někdy je obtížné se s nimi spojit.

Jaké je alternativní řešení?

Mnozí by odpověděli, že žádné. Ale my v Kingsboxu jsme vždy kladli na první místo spokojenost našich zákazníků, kteří se postupem času stali skutečnými přáteli a členy královské rodiny, a napadlo nás realizovat vůbec první profesionální návod, jak si od základu navrhnout svůj vlastní box a nakoupit si veškeré vybavení samostatně, stejně jako skutečný profesionál.

Jste připraveni stát se expertem na cross tréninkové vybavení? Dobře, pojďme, vydejme se na tuto cestu společně.

Výběr správného místa

Vše začíná výběrem komerčních prostor, ve kterých chcete realizovat svůj box nebo posilovnu. Nejprve je třeba si ujasnit, co chceme v naší posilovně trénovat. Proč je to důležité? Protože na základě toho, co chceme vyučovat, se změní vlastnosti struktury, kterou potřebujeme.

Uveďme si příklad:

Otevření Cross tréninkového boxu

Cross tréninkový box má velmi speciální vlastnosti, kterým je třeba věnovat pozornost, zde jsou některé zásadní:

Výběr místa

Pokud děláte cross trénink nebo jste ho viděli cvičit, víte, že je velmi hlučný. Ani ne tak kvůli výkřikům radosti atletů, že včas uzavřeli WOD :), ale kvůli hluku, který vychází ze spouštění kladek naložených kilogramy a kilogramů bumperů, z 20kg činek shazovaných na konci tréninku, z vibrací, které vznikají při neustálém uvolňování všech těchto závaží, nepřetržitě den za dnem, lekci za lekcí.

Ujišťujeme vás, že jsme měli desítky zákazníků, kteří měli problémy se sousedy jen proto, že s touto eventualitou předem nepočítali a zjistili, že mají opravdu vážné problémy.

Proto radíme, abyste komerční prostory, pokud možno v přízemí, umístili dál od obydlí a podniků, které by vám mohly způsobit problémy. Nejprozíravější možností je vyhledat, pokud možno snadno dostupnou průmyslovou oblast, která je vnořena do kontextu podniků, které nemají problémy s hlukem.

2 výhody této volby: První je nejnižší cena pronájmu, druhá je absence sousedských problémů způsobených hlukem produkovaným zařízeními.

Výpočet potřebného prostoru

Strop

Strop cross tréninkového boxu musí měřit nejméně 4 metry. Souprava s horolezeckými kruhy a lanem má velikost od 3,60 cm, k níž je třeba připočítat alespoň 40 cm světlé výšky pro umístění systému klimatizace.

Jedním z prvních kroků je tedy najít komerční prostor (obvykle se jedná o průmyslovou halu), který odpovídá této problematice.

Velikost na jednoho uživatele

Vzorec pro výpočet potřebného prostoru je velmi jednoduchý. Každý uživatel potřebuje minimálně 9 metrů čtverečních bez započítání prostoru pro uložení vybavení, jako jsou veslařské trenažéry, posilovací kola, činky, kettlebelly, plyoboxy, bradla, a bez započítání klecí (na základě konfigurace, kterou zvolíme později).

Nezapomeňte, že 9 metrů čtverečních je třeba považovat za čisté míry, pouze pro pohyb během a mezi cvičením, takže výpočet potřebného prostoru bude velmi jednoduchý pomocí vzorce SMV (Minimum Vital Space/minimální manipulační prostor):

U x N = čisté metry, které jsou zapotřebí

U odpovídá počtu metrů čtverečních x 9m čtverečních vynásobenému N, což je počet uživatelů v hodině, které chceme během tréninku pojmout.

Nezapomeňte, že cross tréninkové boxy na rozdíl od klasických posiloven s izotonickými stroji jsou povinny mít minimální manipulační prostor na uživatele, protože WOD (workout of the day/denní cvičení) se vždy liší, že zahrnují použití rozvahy jako například, že sám měří 220 cm, pak se ještě počítá, že potřebujeme minimálně 40 cm na každé straně, aby nedošlo ke kolizi s uživatelem vedle, výpočet je tak brzy hotový.

Výměra pro zařízení

Klec

Klec je jedním ze základních nástrojů pro cross tréninkový box, její poloha může být buď centrální, nebo boční samonosná, nebo může být opřena o stěnu a upevněná pomocí speciálních podpěr.

Pokud si vyberete jednu polohu místo jiné, musíte mít na paměti, že také zabírá místo. Vezměte si například cross tréninkový box, který se rozhodl pojmout 16 osob na jednu lekci.

Jak velké by mělo být zařízení, aby se do něj pohodlně vešlo 16 uživatelů? Zařízení pro 16 uživatelů musí mít minimálně 8 tyčí na přitahování, aby se uživatelé mohli během WOD střídat.

Volně stojící klec (samonosná)

Jak můžete vidět na obrázku, tato souprava má 8 užitečných hrazd pro přítahy, které se v žargonu také nazývají Pullup Station. V tomto případě by mohlo na každém tréninku cvičit 16 osob, které by se měnily podle požadovaného typu tréninku.

Taková klec má šířku 4140 mm a výšku 2750 mm, na každé straně se přidává jeden metr od obvodu.

Opěrná klec (montáž na stěnu)

Jak můžete vidět na tomto obrázku, jedná se o zařízení, které má být umístěno na stěnu se 4 stanicemi Pullup Station. Abyste tedy mohli pohodlně trénovat 16 uživatelů, budete potřebovat 2 tyto klece. Výhodou nástěnného klece je, že ji lze umístit prakticky na jakoukoli stěnu vašeho boxu, a to činí její modularitu její silnou stránkou. Můžete totiž přidat všechny potřebné moduly, abyste dosáhli požadované velikosti.

V našem případě lze přidat další 4 Pullup stanice v modulárním režimu nebo umístit stanoviště zrcadlově na jinou stěnu vaší posilovny.

Takové zařízení má celkové rozměry 4140 mm na šířku a 2750 mm na výšku, na každé straně po obvodu přidejte metr, samozřejmě kromě stěny.

Ohraničený úložný prostor

Společně jsme se podívali, jak vypočítat minimální manipuační prostor a prostor pro klece. Nyní musíme vypočítat ohraničený prostor potřebný k uložení veškerého materiálu příslušenství k výcviku.

Cross tréninkový box v podstatě potřebuje tento typ zařízení:

Vybavení boxu crossového tréninku

  1. Klec
  2. Lavice na hýžďové svaly – Ghd
  3. Činky
  4. Bumpery
  5. Kettlebbelly (buliny)
  6. Jednoruční činky
  7. Medicinbaly
  8. Plyo Boxy
  9. Veslovací trenažer
  10. Trenažer Assault Bike
  11. Běžecký pás Air Runner
  12. Trenažer Bike Erg
  13. Trenažer Sky Erg

Je zřejmé, že tento typ vybavení musí být k dispozici v rámci tréninkového obvodu, který je zjevně umístěn po stranách a v důsledku toho zabírá prostor. V tomto prostoru se přidá metrový chodník po celém obvodu, takže můžeme bezpečně počítat se 2 metry běžnými, které celý obvod lemují.

Toalety, sprchy a recepce

Při výpočtu potřebné plochy je vždy dobré připočítat potřebný prostor pro všechny technické místnosti a samozřejmě s:

  1. Šatnou mužů
  2. Šatnou žen
  3. Toaletami
  4. Sprchami
  5. Recepcí
  6. Technickými místnostmi

Minimální plocha každé ze dvou šaten pro posilovny s kapacitou do 10 osob je 1,6 m2 na osobu, minimálně 6,4 m2. Šatny jsou vybaveny toaletou s minimálně jedním WC, umyvadlem a dvěma sprchovými místy na každých dvacet čtyři uživatelů.

V ČR navrhujte dle závazných vyhlášek a norem, případně konzultujte se svým projektantem nebo příslušnou hygienickou stanicí.

Shrnutí ČÁSTI 1

Pozor! Toto je pouze první část naší velké cesty k návrhu a realizaci vašeho dokonalého cross tréninkového boxu. Nenechte si ujít druhou část, kde si popíšeme, jaké vybavení si pořídit a jak ho vybrat podle počtu uživatelů ve vaší posilovně, abyste se vyhnuli zbytečnému plýtvání.

Sommario
Nome articolo
Cross tréninkový box | Navrhneme jej společně s radami prodejního týmu
Descrizione
Otevřít posilovnu nebo box pro Cross trénink či dokonce funkční fitness se může zdát snadné, ale můžeme vás ujistit, že po tolika letech strávených vytvářením jedněch z nejkrásnějších posiloven v Evropě je pravda jiná.
Nome autore
KingsBox
Logo

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!