Sök

Hur skapar man den perfekta träningsspellistan | Professionell guide

Lyssna på musik under, före och efter träningen är avgörande. Att skapa en spellista kan verka enkelt, men det är det inte alltid. Vill du veta hur? Inga problem, förklarar KingsBox-teamet!

Rock, metal, house, techno, loungemusik, oavsett genre är det viktiga att musiken i din träningsrutin aldrig saknas.

Musik och träning

Ja, musik är den perfekta motivationsstimulansen för träning! Nej, vi uppfann inte detta, här pratar vi om riktig vetenskap, många studier visar att rätt musik kan öka prestanda exponentiellt under träning.

Om du är intresserad av den här artikeln ber vi dig att läsa den till slutet, du hittar många mycket intressanta idéer för att hitta din spellista.

Låt oss börja:

Hur kan jag använda musik under träningen?

Musik har alltid varit kopplat till våra liv, sånger har enorm makt över våra känslor och tillåter oss att känna olika känslor. Musik fungerar som ett verkligt konditionsverktyg och kan hjälpa oss att träna bättre.

I grund och botten kan vi dela upp vår träningsrutin så här:

1) Före träningen

2) Under träningen

3) Efter träningen

I dessa 3 faser kan vi finna fördelar med att lyssna på musik. Om det väljs med rätt kriterier kommer musiken att ge oss många fördelar.

Före träningen

Det finns i princip två tankeskolor: den första är att lyssna på särskilt lugna och avslappnade låtar eller låtar som hjälper dig att lindra spänningar och minska nervositet och rastlöshet före träning.

Den andra är att lyssna på motiverande låtar eller låtar med hög BPM som hjälper dig att öka koncentrationen och det som behövs för att möta din styrketräning, vare sig det är styrkelyft, tyngdlyftning eller crosstraining.

Under träningen

Under träningen bidrar musiken till den ökade frisättningen av endorfiner och får dig att känna dig mer peppad inför det kommande träningspasset.

Vi förknippar ofta våra favoritlåtar med positiva känslor som automatiskt förvandlas till kraft och styrka. Använd till exempel under en crosstraining WOD kanske en EMOM. Din motivationsspellista gör att du kan uppnå målet att slutföra prestationen.

Ytterligare fördelar med att lyssna på musik under träningen:

1) Ökad motivation

2) Motståndskraft vid slutförandet av de sista reps

3) Lägre stressnivåer

Efter träningen

Om du har haft ett hårt träningspass och vill koppla av finns det inget bättre än att använda din spellista med avkopplande favoritlåtar. Dessa hjälper dig att sänka din puls, som ökar under träningen, liksom din andningsfrekvens, vilket tar dig tillbaka till ett vilotillstånd.

Många människor lägger inte någon större vikt vid avslappningsfasen efter träningen. Om du till exempel använder din avkopplande spellista för stretching efter träningen kan du fokusera på dina rörelser och återhämta dig snabbare inför ditt nästa träningspass.

Vilken musik är den rätta?

Nu kanske du undrar hur du väljer rätt musik för din träning bland alla dina favoritlåtar?

I grund och botten kan musik användas på tre sätt under träning:

1) Samordnad med rörelserytmen, till exempel under löpning

2) Som bakgrundsmusik

3) Väcka positiva känslor eller minnen

BPM och dess betydelse

Avgörande är också tempot i en låt, uttryckt i beats per minut eller bättre MPM.

Det optimala värdet för asynkron musik ligger i allmänhet mellan 130 och 140 BPM. Eftersom vi under träningen automatiskt anpassar våra rörelser till musikens rytm är det därför mycket viktigt att musiken spelas i lämplig hastighet.

För långsam musik kan sakta ner dig i onödan, medan en för snabb låt kan sätta dig i riskzonen för att överbelasta ditt arbete under träningen.

Att veta hur intensivt du kommer att träna och veta hur många faser av arbete och vila din träning inkluderar är avgörande, eftersom det gör att du kan skapa din spellista att lyssna på i förväg.

Så här skapar du din spellista för träning

Du bör vara uppmärksam på dessa saker:

Tiden för musiken du lyssnar på (BPM) bör matcha din puls.

BPM-frekvensen ska matcha rörelsesekvensen.

Exempel på BPM baserat på träningen

1) Motiverande pre-workout musik 120 till 140 BPM

2) Avkopplande musik före träning 70 till 100 BPM

3) Snabb musik under träning från 140 till 160 BPM

4) Avkopplande musik under träning 70 till 100 BPM

5) Avkopplande musik efter träning 60 till 90 BPM

Hur väljer man låtar

Kom alltid ihåg att låtarna du kommer att använda i din spellista bör motivera dig, så välj noggrant låtar som ger dig goda känslor.

Kom alltid ihåg att en bra träningsspellista innehåller låtar som:

1) ökar din lust att träna.

2) framkallar i dig bilder som motiverar dig.

3) ger dig den nödvändiga motståndskraften

Vilka tjänster ska användas för att skapa en spellista

Musik inom idrotten har alltid varit en absolut resurs! Valt på ett korrekt sätt kan det mycket snabbt leda dig att uppnå och överskrida maximal prestanda och även distrahera dig från träningens tyngd. Tack vare musiken blir träningen ännu roligare och ger dig det avgörande lyftet att träna.

Här är ett antal användbara tjänster för att skapa din spellista

Skapa spellistor på YouTube

Att skapa en spellista med videor på YouTube är mycket enkelt. Genom att välja en video erbjuder webbplatsen dig möjligheten att lägga till den i en befintlig spellista eller skapa en ny.

Skapa spellistor på Vimeo

Om du använder Vimeo kanske du har märkt att webbplatsen inte använder termen spellista utan använder ordet Showcase för att referera till spellistor.

Gå till Vimeo och spela upp videon du vill organisera i en spellista. Håll muspekaren över videon och klicka på det näst sista alternativet som är »Lägg till i samlingar«.

Du hittar alla dina videor som samlats i »Vimeo Showcase i menyn Profil« > samlingar.

Skapa spellistor på Dailymotion

Dailymotion använder ett liknande tillvägagångssätt som YouTube för att låta användare skapa en spellista på plattformen. Du måste bara hitta videon du vill lägga till i en spellista, klicka på en ikon och du får din spellista.

Skapa spellistor på Spotify

Spotify erbjuder ett mycket enklare sätt att skapa spellistor än någon annan plattform. När du har åtkomst till webbplatsens huvudgränssnitt hittar du alternativet att skapa en spellista direkt i skärmens vänstra fönsterruta.

Om du vill lägga till en låt i spellistan spelar du låten på webbversionen av Spotify, klickar på de tre prickarna bredvid namnet på låten och väljer »Lägg till i spellistan«.

Skapa en ny spellista eller lägg till låten i en befintlig.

Skapa spellistor på Apple Music

Apple Music erbjuder inte en webbversion ännu, så du måste använda iTunes-appen på din dator för att skapa en spellista.

 1. Starta appen på din dator och gå till Apple Music-avsnittet.
 2. Hitta den musik du vill lägga till i spellistan.
 3. Klicka på de tre prickarna bredvid namnet på låten och välj »Lägg till i lista«.
 4. Skapa en ny spellista eller lägg till låten i en redan befintlig.

Skapa spellistor på Google Play Music

Webbversionen av Google Play Musik är väldigt snygg och ren och det finns bara ett fåtal alternativ att använda. Med denna minimalistiska installation är det extremt enkelt att skapa en spellista med dina favoritlåtar.

 1. Starta webbversionen av Google Play Music.
 2. Klicka på Musikbibliotek i vänster sidofält.
 3. Välj låtar från den översta menyn.
 4. Högerklicka på ett av låtarna och välj »Lägg till i spellistan«.

Skapa spellistor på soundcloud

Soundcloud är en av de enklaste plattformarna för att skapa spellistor och organisera dina låtar.

 1. Gå till soundcloud och gå till ditt konto.
 2. Välj den musik du vill lägga till i din spellista och få tillgång till dess enskilda sida.
 3. När du väl är där klickar du på knappen som säger »mer« och väljer »Lägg till i listan«.

Liksom många andra plattformar kommer den att fråga dig om du vill lägga till låten i en befintlig lista eller om du vill skapa en ny. Välj önskat alternativ och skapa din spellista.

Slutsats

Musik och idrott har alltid förenats. Tack vare den här detaljerade artikeln har du alla verktyg du behöver för att skapa din perfekta träningsspellista. Allt du behöver göra är att springa och träna.

Vi ser fram emot nästa artikel. Vi ses snart!

Sommario
Nome articolo
Hur skapar man den perfekta träningsspellistan | Professionell guide
Descrizione
Lyssna på musik under, före och efter träningen är avgörande. Att skapa en spellista kan verka enkelt, men det är det inte alltid. Vill du veta hur? Inga problem, förklarar KingsBox-teamet!
Nome autore
KingsBox
Logo

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!