Search

Tekmovalni športi in fizična pripravljenost: je Funkcionalna vadba rešitev?

Funkcionalna vadba privablja vse več navdušencev. Dan za dnem se veča število ljudi, ki vstopajo v telovadnice širom sveta, da bi »poskusili, kako zgleda«. Priljubljenosti Funkcionalne vadbe se ne gre čuditi – ponudba je zelo raznolika, prilagojena vsem ravnem fizične pripravljenosti, privlačni pa so tudi vsakodnevni izzivi, s katerimi se atleti kosajo.

Funkcionalna vadba privlači tudi športnike iz drugih disciplin, ki želijo izboljšati svojo kondicijo. Vprašanje, ki se ob tem postavlja je, ali je možno kombinirati druge tekmovalne športe z bolj ali manj rednimi treningi Funkcionalne vadbe? Ali lahko športniki izkoristijo prednosti Funkcionalne vadbe za kondicijske priprave?

Na to vprašanje žal ne moremo podati enoznačnega odgovora.
V splošnem lahko rečemo, da je Funkcionalna vadba lahko dobra ideja v izven-tekmovalnem obdobju, torej daleč stran od stresnega obdobja tekem.

Vsekakor pa je, ko govorimo o pozitivnih učinkih Funkcionalne vadbe, potrebno ločiti med skupinskimi in individualnimi športi.
Za skupinske športe ni priporočljivo, da bi v cikel treningov vključili še nekaj obiskov telovadnice. Tovrstne vadbe bi bile za telo namreč stresne. Ravno v tekmovalnem obdobju, ko se od športnikov zahteva, da tedensko dajejo vse od sebe – tako fizično kot mentalno – bi se zaradi Funkcionalne vadbe povečala mišična utrujenost. Že prej omenjen stres, ki ga telo doživlja zaradi napornih treningov Funkcionalne vadbe, ne bi pripomogel k izboljšanju kompleksne fizične pripravljenosti tekmovalcev. Športnikom, ki se ukvarjajo s skupinskimi športi, pa se ni potrebno popolnoma odpovedati Funkcionalni vadbi. Po zaključeni sezoni in obveznem obdobju počitka, je Funkcionalna vadba lahko odlična rešitev za začetek kondicijskih priprav. Dva ali trije tedni Funkcionalne vadbe lahko povečajo splošno fizično pripravljenost atletov preden začnejo s specifičnimi pripravami na novo sezono.

V nasprotju s skupinskimi športi, je pri individualnih športih trening Funkcionalna vadba zaželena. Ne samo, da je priporočljiv izven sezone, tudi v obdobju bolj intenzivnih treningov, ki traja približno deset mesecev, lahko športniki v svoj urnik umestijo tudi obisk telovadnice. Ob tem lahko omenim svojo osebno izkušnjo, saj sem se aktivno ukvarjal z veslanjem. Funkcionalna vadba je lahko odlično nadomestilo za treninge z utežmi, ki v zimskem času nadomestijo treninge na vodi.

Zaključim lahko z mislijo, da ne obstaja recept, ki bi ga lahko uporabili v vsakem kontekstu in pri vseh športih. Vseeno pa lahko trenerji v obzir vzamejo tudi treninge Funkcionalne vadbe in jih vključijo v cikel treningov z namenom, da se izboljša zmogljivost tekmovalnih športnikov.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!