Search

Kako odabrati Olimpijske utege za Weightlifting ili Powerlifting?

Savjeti za odabir utezi – diskova

Odluka je pala! U garaži, podrumu ili u nekorištenem potkrovlju će biti stvorena domaća teretana. Kako će biti područje vježbanja izrađeno ovisi o različitim čimbenicima(veličina prostora, financijska imovina, želje pojedinca,..), međutim utegi su skoro u svakoj teretani neophodni. Možda je baš zbog toga ponuda tako široka. Na tržištu su utezi od tvrde gume ili čelika, novi ili korišteni i od najsvestranijih marki. Vjerujem, da imaš poteškoća u odlučivanju, što je najbolje za tebe. Također sam naišao na ovaj problem i budući, da sam   duboko razmišljao o svim alternativama, ti mogu dati savjet ili dva.

Počnimo – što u stvari su olimpijske utege?

Olimpijske utege, koje u svijetu fitnesa poznajemo kao bumpers, su izrađene od tvrde gume ili čelika. Prednost gumiranih utezi je da ne dođe do oštećenja poda, koji u domaći teretani obično nije prilagođen bacanju teških opterećenja. Gumene utege su također tiše kod Oly liftova što je, na primjer, predivna prednost u gusto naseljenim područjima.

Guma i čelik na testu – možemo li odrediti pobjednika?

Već sam spomenuo gumu i čelik kao alternativni materijal za izradu utega. Ako ne želiš trošiti previše, utezi lijevanog željeza su savršene za tebe. Ne samo da su jeftinije, već ih je i lakše pronaći. Samo potraži online oglase i naći ćeš se usred velikog tržišta utezi. Već nove utezi od lijevanog željeza su jeftiniji od gume, razmislite o uštedama kod korištenih utezi.

Želio bih istaknuti da su utezi lijevanog željeza prikladniji za PowerLifting. Ako planirate i treninge fukncionalne vježbe, možete zaboraviti na željezo i radije kupiti gumene utege. Najbolje je kupiti nove, iako ne isključuj mogućnost da možeš dobiti par utrošenih utega u izvrsnom stanju (držat ćemo šake za tebe!). Ako si dobar trgovac, još uvijek se možeš pregovarati za bolju cijenu.

Ali imam alternativu?

Ako ne želiš odustati od klasičnog željeza, međutim, želiš modernije verzije, možeš se odlučiti za one koji su obloženi slojem gume. Ovo je alternativa koju često odabiru velike sjajne teretane, jer su praktičniji i tiši.

Iako nemaju iste značajke kao i gumeni utezi, oni imaju gotovo istu cijenu. Najvažnija je razlika u tome što ne možeš koristiti ove alternativne utezi za fukncionalno vežbo ili Weightlifting jer nije pametno da ih ispustiš s visina. S obzirom da nisu najpovoljnija varijanta, možemo ih ostaviti profesionalnim ”high” teretanama.

Prema našem mišljenju pobjeda ide…..

….gumene utezi! Ove utezi su sigurnije jer ne oštećuju pod. Zahvaljujući Funkcionalnem treningu, mnogi atleti ponovno su otkrili olimpijsko dizanje utezi. Ako si i ti među njima, savjetujemo ti da najprije kupiš te utege, a samo kasnije, ako to odabereš, možeš odabrati i utezi od lijevanog željeza.

Gumeni bumperi također su tiši. Moglo bi zvučati malo banalno, ali razumjet ćeš nas kada staviš na svoju olimpijsku šipku čelične utezi. Trening će također dobiti zvučne efekte koje susjedi možda ne vole. “Koncert” će biti još glasniji kada budeš htio ispustiti šipku, čak i ako je visina samo nekoliko centimetara. Razmislite o svim tim zvukovima pogotovo ako naginjete svoje područje treninga u potkrovlju kuće ili na strani ”dosadnih” susjeda.

Međutim, ne moraš prikupljati samo gumirane utege. Imam i ja kombinaciju utezi i svaka služi svojoj svrsi.

Također sam čuo za tehničke diskove …

Tehnički diskovi su druga alternativa za olimpijsko dizanje. Izrađene su od vrlo tvrde plastike i osmišljene su za savršenstvo tehnike početnicima i povratnicima u vježbama poput deadlift-a, jer imaju isti promjer, ali su puno lakši, tamo do 5 kg. Tehnički diskovi su skuplji, ali ti neće trebati više od dva para ovih diskova.

Još mišljenje o proizvođačima

Mnogo je trgovaca diskova za kućnu uporabu. Bio sam ograničen da će ovo mišljenje ostati relativno lagano. Možda ste čuli za KingsBox, Rogue HG, Eleiko, Vulcan Alphas, American Barbell Sports ili Vulcan Strength. Kao što je već spomenuto, postoji mnogo više pružatelja usluga, ali kao i kod svih ostalih grana, kvaliteta proizvoda može se uvelike razlikovati. Ne zapovijedavamo ti, da kupiš od bilo kojeg od gore navedenih davatelja usluga, ali predlažemo da dobro pretražiš tržište, pročitate druga mišljenja, a zatim se odlučiš. Nemoj samo gledati uštede, jer možda ćeš morati zamijeniti utege prije, a potrošiti češ više novca nego ako bi na početku kupio par dobrih utega.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!