Search

Kako izbrati prave Olimpijske Uteži za Funkcionalno vadbo, Weightlifting ali Powerlifting?

Nasveti za izbor uteži – kolutov

Odločitev je padla! V garaži, lopi ali neuporabljeni shrambi bo zrasla domača telovadnica. Kako bo vadbeni prostor urejen, je odvisno od različnih dejavnikov (velikost prostora, finančnih sredstev, želja…), vendar so koluti skoraj v vsaki telovadnici nepogrešljivi. Morda je prav zato ponudba tako široka. Na trgu so koluti iz trde gume ali jekla, novi ali rabljeni in s podpisom najrazličnejših blagovnih znamk. Verjamem, da imaš težave z odločanjem, kaj je najboljše zate. Tudi sam sem se ukvarjal s to težavo in ker sem o vseh alternativah dobro razmislil, ti lahko podamo nasvet ali dva.

Pa začnimo – kaj sploh so olimpijske uteži?

Olimpijske uteži, ki jih v svetu fitnesa poznamo tudi kot bumpers, so iz trde gume ali jekla. Prednost gumiranih uteži je, da ne poškodujejo tal, ki v domači telovadnici navadno niso prilagojena metanju težkih bremen. Uteži iz gume so tudi tišje pri olimpijskih dvigih, kar je na primer v strnjenem naselju lepa prednost.

Guma in jeklo na preizkušnji – ali lahko določimo zmagovalca?

Gumo in jeklo kot alternativna materiala za izdelavo uteži sem že omenil. Če ne želiš zapraviti preveč, so litoželezne uteži kot nalašč zate. Ne samo, da so cenejši, tudi lažje jih najdeš. Pobrskaj samo po spletnih oglasih in znašel se boš sredi velike tržnice uteži. Že nove litoželezne uteži so cenejše od gumenih, pomisli, kolikšen je prihranek pri rabljenih.

Opozarjam te, da so litoželezne uteži bolj primerne za PowerLifting. Če načrtuješ tudi funkcionalne treninge, lahko na železo kar pozabiš in se raje posvetiš nakupu bumperjev iz gume. Te je najboljše kupiti nove, čeprav ne izključi možnosti, da dobiš par rabljenih uteži v odličnem stanju (mi pa bomo zate držali pesti!). Če si dober trgovalec, se lahko še vedno spogajaš za boljo ceno.

Ali imam alternativo?

Če se ne želiš odreči klasičnemu železu, vseeno pa želiš bolj moderno različico, se lahko odločiš za take, ki so prevlečeni s plastjo gume. To je tista alternativa, ki jo pogosto izberejo velike sijoče telovadnice, saj so bolj praktične in tišje.

Četudi nimajo istih značilnosti kot uteži iz gume, imajo skoraj isto ceno. Najpomembnejša razlika je v tem, da teh alternativnih uteži ne moreš uporabljati za funkcionalne treninge ali Weightlifting, saj jih ni pametno spuščati z višine. Glede na to, da niso najugodnejša varianta, jo lahko prepustimo šik profesionalnim vadbenim centrom.

Po našem mnenju zmagajo….

…uteži iz gume! Te uteži so bolj varne, saj ne poškodujejo tal. Zahvaljujoč fukncionalni vadbi so številni atleti ponovno odkrili olimpijsko dvigovanje uteži. Če si tudi ti med njimi, ti svetujemo, da najprej kupiš te uteži in šele kasneje, po potrebi, izbereš še litoželezne.

Gumeni bumperji so tudi tišji. To morda zveni nekoliko banalno, vendar nas boš že razumel, ko boš olimpijsko palico obtežil z jeklenimi utežmi. Trening bo pridobil še zvočne efekte, ki sosedom morda ne bodo všeč. Še glasnejši bo »koncert«, ko boš palico želel odložiti, četudi zgolj iz nekaj centimetrov višine. Pomisli na vse te zvoke posebno če si svoj vadbeni prostor urejaš v mansardi hiše ali ob boku sitnih sosedov.

Vseeno pa ti ni treba zbrati samo gumiranih uteži. Tudi sam imamo kombinacijo uteži in vsaka služi svojemu namenu.

Slišal sem tudi za tehnične kolute…

Tehnični koluti so še druga alternativa za olimpijske dvige. Izdelani so iz zelo trde plastike in zasnovani za izpopolnjevanje tehnike začetnikov in povratnikov pri vajah kot je dead lift, saj imajo isti premer, so pa veliko lažji, tja do 5 kg. Tehnični koluti so dražji, vendar ne boš potreboval več kot dva para teh kolutov.

Še mnenje o proizvajalcih

Ponudnikov kolutov za domačo rabo je na trgu veliko. Omejil sem se, da bi to mnenje ostalo relativno enostavno. Morda ste že slišali za KingsBox, Rogue HG, Eleiko, Vulcan Alphas, American Barbell Sports ali Vulcan Strenght. Kot že rečeno, ponudnikov je še veliko več, vendar kot v vseh drugih branžah, se kakovost izdelkov lahko zelo razlikuje. Nikakor ti ne zapovedujemo, da kupi od katerega izmed zgoraj naštetih ponudnikov, vendar ti predlagamo, da dobro prečešeš trg, prebereš še druga mnenja in se šele nato odločiš. Nikar ne glej samo na prihranek, saj boš morda kolute moral prej zamenjati in zapravil boš še več denarja kot če bi že v začetku kupil par dobrih uteži.

 

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!