Search

Mighty SPS – Švicarski nož vsake telovadnice

Že od malih nog sem kot tabornik in nadobudni raziskovalec občudoval »švicarski nož«. Kljub temu da je veljal za najbolj univerzalen kos opreme vsakega pustolovca, je imel s posamičnim nastavkom rešitev za vsako, še tako specifično oviro. Vedno sem si ga želel imeti, a sem bil vedno zavrnjen, češ da nisem še dovolj velik pustolovec (ja, v teh krogih si lahko imel tako orodje šele takrat, ko si bil dovolj izkušen) ali pa da si ga še ne zaslužim, in to mislim dobesedno. Že od druge svetovne vojne švicarski nož namreč ne ohranja le svojega slovesa, pač pa tudi svojo ceno.

Moje občudovanje in strast do stvari, ki imajo polno funkcionalnost in s tem dodano vrednost, ostajata še danes. Tako sem ne več kot mladi pustolovec, temveč mladi konstrukter in nadobudni telovadec sprejel odločitev, da razvijem napravo, ki bo pravi švicarski nož v telovadnici. Naprava mora biti univerzalna za vse vrste gibov človeškega telesa, kljub temu pa zelo specifična za vsako mišično skupino. Želel sem si razviti takšno napravo, ki bi že na prvi pogled vzbudila zanimanje in strahospoštovanje. Kljub rahlo vzvišeni drži, na trenutke tudi bahaški, pa bi lahko na tej napravi telovadili prav vsi, tudi mladi obetajoči telovadci.

In odločitev je padla …

Na FIBO 2019, vodilni sejem v svetovnem merilu in za nas prvi sejem nasploh, gremo z napravo, kakršne ni izdelal še nihče. Želja je bila, da bo naprava imela možnost izvajanja počepa s pasom (ti. belt squata), saj je to rešitev za vse, ki imajo težave s hrbtenico in ne morejo izvajati klasičnega počepa s palico. Super, specialno orodje za eno težavo že imamo, a če želimo švicarski nož med napravami, moramo ohranit univerzalnost, zato smo še vedno ohranili vse funkcije kletke in s tem možnost izvajanja klasičnih potiskov s prsi (ti. bench pressov), počepov ali dvigov na drog.

Razmišljali smo, kako bi kabel za počep s pasom uporabili še za kakšno drugo vrsto gibanja. Vsi smo nekaj dni intenzivno razmišljali in iskali rešitev, a vse zaman. Prišel je vikend in s tem sproščanje v naravi. Tako sem čisto po naključju med veslanjem po bližnji reki prišel do ideje, kaj če bi na naši napravi ponudili možnost izvajanja veslanja. In voila!, napravo smo začeli razvijati v tej smeri, da se lahko kabel za izvajanja počepa s pasom uporablja tudi za veslanje.

Super, naprava nam zdaj nudi rešitev za izvajanje vseh vaj s kablom, razen vertikalnih potegov navzdol. Tega si seveda ne moremo dovoliti. Si predstavljate, da lahko s švicarskim nožem prerežete usnjeni pas, odprete buteljko vina, ne morete pa popiliti nohtov? No, mi tudi ne, zato smo dodali še en sistem škripčevja in s tem rešili izziv vertikalnih potegov navzdol.

Ali veste, da ima švicarski nož tudi zobotrebec? Pa veste zakaj? Ker lahko! In zato smo tudi mi na našo napravo dodali še Jammer Arms. Tako smo resnično naredili univerzalno napravo z zelo specifičnimi orodji.

Kako pa naj zdaj vse to manifestiramo v našem, vsem dobro poznanem »ostrem« stilu!?

S tem vprašanjem smo si belili glave vsi vpleteni, ne samo jaz kot mladi konstrukter in zapriseženi telovadec. Brez prave ideje in z negativnimi mislimi smo zašli tako daleč, da smo projekt skoraj opustili. Misel, da bi naredili multifunkcijsko fitnes napravo tipičnega, plehkega videza, namreč ni prišla v poštev niti med najbolj norimi sanjami med cikli neprespanih noči. Začeli smo se spraševati, ali si sploh želimo multifunckijske naprave, saj to ni naše področje. Mi še vedno izhajamo iz funkcionalne vadbe in se ne želimo primerjati s tipično, stereotipno fitnes industrijo. Zakaj bi se sploh spuščali v nekaj takega? Po dodobra razdelanih idejah, željah in problemih, ko smo skorajda rešili še vse težave sveta, smo prišli do zaključka, da moramo začeti pri osnovah.

In zopet smo se vrnili k osnovam …

Določili smo, da bo osnovno obliko naprave opisovala zgradba kletke, torej naši že preverjeni Mighty stebri in profili. Vsi pomožni elementi našega sestava so narejeni iz kvadratnih 80 mm profilov in ploščic oblikovanih v našem tipičnem, robatem slogu. Ker gre za revolucionarni izdelek, smo napravo pospremili z detajlom puščic >>, ki ponazarjajo simbol razvoja in gibanja.

Kaj pa barvna kombinacija?

Z ustrezno izbrano barvno kombinacijo smo želeli vse prej naštete lastnosti še izostriti. Tega ne bi mogli storiti bolje kot z barvno kombinacijo zlate in črne barve s kromiranimi detajli. Zlata barva tako predstavlja zmago, moč, karizmo. Na najvišji ravni je zlata barva povezana celo z višjimi ideali. Črna barva pa dopolni zlato s pomeni discipline, elegance in prefinjenosti. Pohodna pločevina ter valjčki so odeti v krom, ki s svojo refleksijo oddajajo občutek skladnosti.

Končni produkt: Mighty Squat Pulley System

Mighty kot paradni predstavnik naše linije 80 mm profilov, Squat kot naprava s katero lahko izvajaš tako klasične kot počepe s pasom, Pulley kot opozorilo, da imate opravka s škripčevjem in System kot sistem, ki povezuje vse specifično v univerzalni kos opreme, kot švicarski nož.

Na kratko, Mighty SPS je univerzalna naprava za vadbo specifičnih gibov. Vsebuje rešitve za gibanje vsakega dela telesa, le rokovati moramo znati z njo (kot z nožem).

Zaključek

Kot razvojnik in ljubitelj športa sem z napravo zelo zadovoljen. Pa ne samo za to, ker so mi zaupali razvoj glavnega izdelka, s katerim smo se prvič pokazali javnosti na sejmu svetovnega kova, temveč tudi zato, ker sem zaradi te naprave in po zaslugah KingsBoxa podpisan kot oblikovalec modela registriranega na Uradu za intelektualno lastnino Evropske unije. Največje zadovoljstvo pa prinaša ravno občutek, da sem lahko del nečesa takega, kar sem občudoval že kot mladi raziskovalec, in to je razvoja odličnega izdelka za univerzalno uporabo.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!