Search

Čiščenje in vzdrževanje olimpijskih palic

Vsi vemo, da začne jeklo ob stiku z vlago rjaveti. Pri treningu z olimpijsko palico pogosto uporabljamo magnezij, ki absorbira vlago z naših dlani, ta pa se nabira med režami na rebričenem delu palice, kjer palico držimo.

Jeklo lahko zaščitimo z različnimi prevlekami, ki se razlikujejo po obstojnosti, videzu, občutku »v rokah« in ne nazadnje tudi v ceni. Če prevleke z vidika obstojnosti razvrstimo po vrstnem redu, lahko rečemo, da je bruniranje (black oxid) najmanj obstojno, sledi galvansko cinkanje, kromanje in trdo kromanje, ki je najbolj obstojno.

Z ustreznim vzdrževanjem lahko tudi sami podaljšamo življenjsko dobo palice, obdržimo izgled površine in ohranimo mehko vrtenje palice.

Kako pogosto palico je potrebno čistiti, je odvisno predvsem od okolja in frekvence uporabe.

  • Čiščenje in vzdrževanje palice

Najpogosteje je potrebno čistiti magnezij iz rebričene površine na palici. Najbolje je uporabiti krtačo s trdimi najlonskimi ščetinami ter palico očistiti po vsaki uporabi, da se izognemo rjavenju palice.

Za čiščenje lahko uporabimo WD-40, ki ga pustimo nekaj ur na palici in kasneje obrišemo s krpo. Močno odsvetujemo uporabo WD-40 za čiščenje ležajev!

Večina rokavov na olimpijskih palicah ima že mazane ležaje, zato ni potrebno pogosto vzdrževanje. Rokave je priporočljivo občasno razdreti, obrisati umazanijo z navadno krpo ter dodati nekaj kapljic silikonskega olja na mesto, kjer se vrtijo ležaji.

  • Skladiščenje palice

Skladiščenje palic je pomembno, saj preprečimo mehanske poškodbe, ki nastanejo, ko palice naslonimo eno ob drugo.

Za spravilo palic je potrebno izbrati primerno stojalo, ki poskrbi še za optimalno izrabo telovadnega prostora. Palice lahko skladiščimo horizontalno ali vertikalno.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!