Search

Vlaganje v človeški kapital je ključ do zmage | Vodja kadrovske Živa Cotič Bizjak razkrije, kakšne prakse uvajamo pri KingsBoxu

Richard Branson, vplivni britanski podjetnik, je nekoč dejal, da kupci niso najpomembnejši za podjetje, pač pa so zaposleni tisti, katerim je potrebno posvetiti največ pozornosti. Vsi, ki smo kdaj delali na področju človeških virov, lahko tej trditvi samo prikimamo.

Tudi KingsBox se trudi delovati po teh principih in posvečati kar se da veliko pozornosti svojim zaposlenim z uvajanjem najrazličnejših inovativnih praks. V čast si štejem, da smo bili za nekatere od teh praks tudi nagrajeni ali pa sem bila povabljena, da o njih predavam na najrazličnejših odrih. In ne, ne gre se nam za trofeje, a vedeti, da smo na pravi poti in da nekaj počnemo prav, nas zelo veseli!

Od ideje do rešitve

Kot bi rekel Tone Pavček: najprej je sama tema. Ali v bolj kadrovskem žargonu: najprej je samo izziv. Ti se pojavijo zaradi sprememb, novih potreb, drugačnih okoliščin. Seveda ne moremo nasloviti vseh problemov, ki nastanejo, a tiste največje, ponavljajoče se, pa le moramo! Tako se začne prebiranje člankov, iskanje nasvetov in rešitev, osnutek ena, osnutek dva in včasih tudi tri, preden je rešitev odobrena. Iskati moram take rešitve, ki so v skladu z našimi vrednotami, letnimi cilji in seveda take, ki so dosegljive z vidika porabljenega časa in sredstev. Potem je potrebno rešitev še implementirati, preveriti zadovoljstvo, zmeriti napredek. Najbolj uživam prav v prvem delu, ko morajo možgani še posebej trdo delati, najbolj pa se bojim zadnjega dela, saj če zaposleni z rešitvijo niso zadovoljni, je vse delo zaman. Cilj za letos je, da jih poskušam bolj vključiti že v sam razvojni proces, tako da bo ob zaključku projekta čim manj presenečenj.

Delavnica Process Mapping; marketing ekipa

Katere so tiste prakse, ki smo jih uvedli?

Že pred leti smo opozorili nase, ko smo bili eni prvih, ki so v svoj proces dela vpeljali OKR-je. Kar je za mnoge lahko le nerazumljiva kratica, je za nas postalo način življenja. Na podlagi OKR (objectives and key results) si postavljamo najprej letne cilje, nato pa vsak oddelek doda svoj kamenček v mozaik pri doseganju naših planov. OKR-ji in filozofija v njihovem ozadju nas spodbujajo k temu, da ostajamo fokusirani in da vedno vemo, kaj je pomembno.

OKRje smo vpeljali približno istočasno kot naše izobraževalne načrte. Ena izmed vrednot našega podjetja je namreč rast – s čimer nimam v mislih samo mišic naših strank in prodajnih številk, pač pa tudi osebno rast naših zaposlenih. Luka in Dejan izredno cenita znanje, nenazadnje sta se morala tudi sama veliko naučiti, da sta od časov študentskega garažnega podjetja prerasla v podjetnika s petintridesetimi zaposlenimi. Vsake tri mesece naši sodelavci izberejo svoj izobraževalni načrt s ciljem, da izboljšajo točno določena znanja. Morda bi se želeli naučiti delati boljše 3D slike, izvedeti več o razvoju blagovne znamke, se poglobiti v prodajne tehnike ali izboljšati svoje komunikacijske sposobnosti. Da izboljšajo svoje veščine izberejo tri aktivnosti, s katerimi se učijo. To so lahko knjige, (spletna) predavanja, ogledi dobrih praks v drugih podjetjih … Z vsako prebrano stranjo, poslušanim podcastom ali sprejetim nasvetom mentorja raste vsak posameznik in seveda posledično tudi podjetje.

Seveda ni vse idealno, daleč od tega! Na poti naletimo na marsikatero oviro ali izziv, a trudimo se, da ga skupaj premagamo. Tako se je na primer v času pandemije pojavila težava, ko smo naenkrat zaposlili veliko ljudi. Nenadoma se nismo več poznali med sabo, skoraj z »neznanci« smo si dopisovali prek Teams kanalov … Sodelavci so se začeli pritoževati nad to novo dinamiko in hitro smo šli v akcijo! Prijavili smo se na hekaton, na katerem so nam študentje kadrovskih smeri različnih fakultet pripravili celovit program onboardinga. Seveda sem ga nekoliko prilagodila, a koncept je ostal isti: še preden nekoga zaposlimo, je zanj že pripravljen mentorski program, v prvem tednu ga čaka lov na zaklad, s katerim spozna delo vseh ekip, nato pa dva meseca dela po mentorskem programu in je nato pripravljen za (skoraj) samostojno delo.

A čaka nas še veliko dela …

To je le nekaj naših praks, ki smo jih vpeljali. Seveda sem ponosna tudi na naš program priporočil, ki je sicer še v fazi izgradnje, pa digitalizirane kadrovske mape, agilno sistemizacijo in dobre team building aktivnosti.

Lanski teambuilding; rafting na Soči

Na drugi strani moramo nasloviti še veliko izzivov. Vsi se strinjamo, da moramo izboljšati komunikacijo med zaposlenimi, ki mora biti bolj transparentna, povečati odgovornost posameznikov za naloge in projekte, narediti več na predajanju kulture remote zaposlenim ter se končno že preseliti v skupne prostore (delno nam je to že uspelo, a še vedno nismo vsi skupaj!), da bomo lahko naše občasne pica petke izvedli pogosteje in z manj logističnimi zagatami.

Iskanje rešitev in povezovanje ekipe na delavnici

Zadnjič sem nekje prebrala, da je večina ljudi, ki so zaposleni v kadrovski službi, v tem poklicu pristala bolj kot ne ponesreči. To velja tudi zame. A svoje izbire ne bi zamenjala za nič na svetu! Moj osebni cilj v tem podjetju je, da pripravim tako okolje, v katerem nikomur ni težko vstati ob ponedeljkih zjutraj. Vsi vemo, da delamo, zato da živimo, a če se ob delu še dobro počutimo in teh osem ur dnevno preživimo s prijetnimi ljudmi, še toliko boljše!

______________

V kolikor iščeš delo in se želiš zaposliti v prijeten ter mlad kolektiv, si toplo vabljen/a, da si ogledaš trenutne odprte pozicije na naši spletni strani.

Četudi med odprtimi pozicijami ne najdeš nobene, ki bi bila primerna za tvojo raven znanj in izkušenj, nam vseeno pošlji življenjepis na elektronski naslov jobs@kingsbox.com. Naša ekipa nenehno raste, in nikoli ne veš, kdaj bomo potrebovali novega sodelavca ali sodelavko s tvojimi veščinami.

Sommario
Nome articolo
Vlaganje v človeški kapital je ključ do zmage | Vodja kadrovske Živa Cotič Bizjak razkrije, kakšne prakse uvajamo pri KingsBoxu
Descrizione
KingsBox se trudi posvečati kar se da veliko pozornosti svojim zaposlenim z uvajanjem najrazličnejših inovativnih praks. Že pred leti smo opozorili nase, ko smo bili eni prvih, ki so v svoj proces dela vpeljali OKR-je. Kar je za mnoge lahko le nerazumljiva kratica, je za nas postalo način življenja.
Autore
Nome autore
KingsBox
Logo

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!