Search

Dodaci prehrani, zablude, očekivanja i placebo učinak

Dodaci prehrani i dalje su meta predrasuda, često na temelju nedovoljnog poznavanja teme.

Zapis se može započeti upozoravanjem da dodatak prehrani nije i ne može biti zamjena za jedan ili više obroka. Sjetimo se da su ovo prehrambeni dodaci, kojima je cilj pružiti tijelu sve hranjive tvari koje ne možemo (u zadovoljavajućem iznosu) dobiti hranom.

Kreatin se može koristiti kao primjer. Tijekom treninga kreatin je temeljni izvor energije, ali čak s uravnoteženom prehranom nije ga moguće unijeti dovoljno u tijelo.

Ipak, široko se vjeruje da svi oni koji koriste dodatke prehrani podliježu dopingu. Ovo uvjerenje definitivno nije točno!

Možemo biti sigurni u ovo ako samo pogledamo web stranicu agencije WADA, međunarodna organizacija za borbu protiv dopinga koja ne uključuje prehrambene dodatke dopingu jer su prirodno prisutni u hrani. Proteini koji se nalaze u prehrambenim dodatcima su makro-hranjivi sastojci, isto kao i ugljikohidrati i masti. Osim toga, znanstveno je dokazano da te tvari nemaju nuspojava na zdravlje ljudi, koji su u dobrom psihofizičkom stanju.

Kao što je već spomenuto, javnost ima loše mišljenje o prehrambenim dodatcima, ali nije svjesna da se kofein također može smatrati dopingom ako se konzumira u prevelikim količinama.

Zato vas molim da prije saznate više o temi prije nego što širite pogrešne i nepotvrđene informacije!

Još jedno zanimljivo i važno pitanje je placebo učinak. Jesu li rezultati koji se mogu pripisati stvarnom funkcioniranju dodataka prehrani ili je li to slučaj prividnih učinaka terapije?

Da bih odgovorio na ovo pitanje, proučavao sam različite neovisne studije Studije koje sam proučavao obuhvaćale su dvije skupine sportaša koji su tretirani dva mjeseca. Za to vrijeme jedna grupa je dobivala prehrambene dodatce, a druga skupina primala placebo.

Svi su sportaši testirani tri puta: na početku, u sredini i na kraju dvomjesečnog ciklusa. Utvrđeno je da su sportaši koji su primili dodatke povećali svoju snagu i postigli bolje rezultate u antropometrijskim testovima od sportaša koji su bili podvrgnuti placebo učinku.

Na temelju tih analiza možemo zaključiti da je upotreba dodataka prehrani za sportaše korisna, jer su prednosti očite.

Bez obzira na sve, intenzivna vježba i uravnotežena ishrana prilagođena sportu i individualnom sportašu važni su za postizanje dobrih rezultata. Zato bi bilo preporučljivo za sve one koji se tek upoznavaju sa svijetom sportova kako bi najprije optimizirali svoju vježbu i prehranu, i tek onda razmišljali o prehrambenim dodatcima. Važni su, ali ne zaboravimo da to nije čarobno piće!

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!