Search

Čišćenje i održavanje olimpijskih šipki

Svi znamo da čelik počinje hrđati kada dođe u dodir s vlagom. Kod vježbanja s olimpijskom šipkom često se koristi magnezij, koji upija vlagu iz naših ruku, koja se nakuplja između proreza na rebrima šipke, gdje se šipka drži.

Čelik može biti zaštićen različitim premazima, koji se razlikuju po svojoj postojanosti, izgledu, ”osjećaju u rukama” a zadnje i u cijeni. Ako se premazi s gledišta upornosti razvrstavaju redoslijedom, možemo reći da je crni oksid najmanje stabilan, praćeni galvanskim pocinčanim premazom, kromom i tvrdim kromom koji je najviše izdržljiv.

Pravilnim održavanjem možemo produžiti život same šipke, zadržati izgled površine i održati mekanu rotaciju šipke.

Koliko često se šipka treba očistiti ovisi o okolini i učestalosti korištenja

  • Čišćenje i održavanje šipke

    Najčešće je potrebno očistiti magnezij sa rebraste površine na šipki. Najbolje je koristiti četku s tvrdim najlonskim čekinjama i očistiti šipku nakon svake uporabe kako biste izbjegli hrđanje šipke.

    Za čišćenje se može koristiti WD-40, koji ostaje nekoliko sati na šipki, a zatim se obriše krpom. Ne preporučujemo korištenje WD-40 za čišćenje ležajeva!

    Većina rukavaca na olimpijskim šipkama već ima podmazane ležajeve, tako da nije potrebno česte održavanje.

Preporučljivo je povremeno otvoriti rukave i prljavštinu obrisati običnom krpom i dodati nekoliko kapi silikonskog ulja na mjesto gdje se ležajevi okreću.

      • Skladištenje šipki

Skladištenje šipki je važno jer spriječavamo mehanička oštećenja, koja se javljaju kada se šipke nagnute jedna na drugu.

Potrebno je odabrati prikladan stalak za pospremanje šipki, koji također osigurava optimalnu uporabu teretane. Šipke se mogu spremiti vodoravno ili okomito.

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!