Search

Mighty SPS – švýcarský armádní nůž každé posilovny

Jako skaut a nadějný badatel jsem od malička obdivoval „švýcarský armádní nůž“. Přestože byl tento nůž považován za nejuniverzálnější součást výbavy každého dobrodruha, měl díky jednotlivým nástavcům řešení pro každou, i tu nejspecifičtější překážku. Vždycky jsem ho chtěl mít, ale vždycky mě odmítli s tím, že ještě nejsem dost velký dobrodruh (ano, v těchto kruzích můžete mít takový nástroj, až když jste dostatečně zkušení) nebo že si ho ještě nezasloužím, a to myslím doslova. Od druhé světové války si švýcarský armádní nůž udržel nejen svou pověst, ale také cenu.

Můj obdiv a vášeň pro věci, které mají plnou funkčnost a tím i přidanou hodnotu, mi zůstaly dodnes. Nejen jako mladý dobrodruh, ale také jako mladý designér a začínající gymnasta jsem se proto rozhodl vyvinout zařízení, které by bylo skutečným švýcarským armádním nožem v v posilovně. Zařízení musí být univerzální pro všechny typy pohybů lidského těla, a přitom velmi specifické pro každou svalovou skupinu. Chtěl jsem vyvinout zařízení, které by na první pohled vzbudilo zájem a úctu. I přes mírně povýšené držení těla, místy až vychloubačné, by na tomto zařízení mohl mít možnost cvičit každý, dokonce i mladí nadějní gymnasté.

A tak bylo rozhodnuto…

Na FIBO 2019, předním mezinárodním veletrhu fitness, wellness a zdraví a pro nás prvním veletrhu vůbec, jsme představili zařízení, jaké tu ještě nebylo. Přáli jsme si vytvořit zařízení, které by mělo možnost provádět dřepy s opaskem (tzv. dřep s opaskem), protože to je řešení pro všechny, kteří mají problémy s páteří a nemohou provádět klasický dřep s osou. Skvělé! Nyní máme speciální nářadí na jeden problém, ale pokud chceme švýcarský armádní nůž mezi fitness vybavením, musíme zachovat univerzálnost, takže jsme rovněž uchovali všechny funkce stojanu, a tedy i možnost provádět klasické tlaky na hrudník, dřepy nebo přítahy.

Přemýšleli jsme o tom, jak využít dřepovací kabel k opasku pro nějaký jiný typ pohybu. Všichni jsme několik dní intenzivně přemýšleli a hledali řešení, nicméně vše bylo marné. Přišel víkend a s ním i čas na odpočinek v přírodě. A tak jsem zcela náhodou při veslování na nedaleké řece přišel na nápad. Co by se stalo, kdybychom do našeho zařízení přidali možnost veslování? A voalá! Začali jsme vyvíjet zařízení tak, aby se kabel pro provádění dřepů dal použít i pro veslování.

Skvělé, přístroj nám nyní nabízí řešení pro provádění všech cviků s použitím kabelu s výjimkou vertikálních přítahů. To je samozřejmě nepřijatelné. Dovedete si představit, že byste švýcarským armádním nožem přeřízli kožený pásek, otevřeli láhev vína, ale nedokázali byste si opilovat nehty? No, my také ne, takže jsme přidali další systém kladek, abychom vyřešili problém vertikálních přítahů hrazdy (pull-down).

Věděli jste, že švýcarský armádní nůž má také párátko? Víte proč? Protože ho může mít! A proto jsme do našeho zařízení přidali také konzoly Jammer Arms. Vytvořili jsme skutečně univerzální zařízení s velmi specifickými pomůckami.

Ale jak to všechno nyní můžeme vyjádřit našim dobře známým „ostrým“ stylem!?

Všichni zúčastnění nad touto otázkou přemýšleli, nejen já, mladý designér a vášnivý gymnasta. Bez správného nápadu a s negativními myšlenkami jsme došli tak daleko, že jsme od projektu téměř upustili. Myšlenka vytvořit multifunkční fitness zařízení s typickým, plochým vzhledem nepřicházela v úvahu ani při nejbláznivějších snech v průběhu bezesných nocí. Začali jsme přemýšlet, zda vůbec chceme multifunkční zařízení, protože to není naše parketa. Podporujeme funkční cvičení a nechceme se srovnávat s typickým, stereotypním fitness odvětvím. Proč se do něčeho takového vůbec pouštět? Po dobře zpracovaných nápadech, přáních a problémech, kdy jsme vyřešili téměř všechny neduhy světa, jsme dospěli k závěru, že je třeba začít od základů.

Znova od základů…

Určili jsme, že zařízení bude tvarováno konstrukcí stojanu, tj. našimi již vyzkoušenými mohutnými sloupky a profily. Všechny pomocné prvky naší sestavy jsou vyrobeny ze čtvercových 80mm profilů a plátů navržených v našem typickém, hrubém stylu. Protože se jedná o revoluční výrobek, byl na něj přidán detail šipek >>, které jsou vnímány jako symbol vývoje a pohybu.

A co barevná kombinace?

Naším přáním bylo zvýraznit všechny dříve uvedené vlastnosti vhodně zvolenou barevnou kombinací. To jsme nemohli udělat lépe než barevnou kombinací zlaté a černé s chromovanými detaily. Zlatá barva představuje vítězství, sílu, charisma. Na nejvyšší úrovni je zlatá dokonce spojována s vyššími ideály. Černá však doplňuje zlatou s významem disciplíny, elegance a sofistikovanosti. Pochozí platforma a válce jsou pokryty chromem, který svým odrazem navozuje pocit harmonie.

Konečný produkt: Kladkový systém Squat Pulley řady Mighty

Mighty jako vlajková loď naší řady Mighty s profily o rozměrech 80mm, Squat jako zařízení, s nímž lze provádět klasické dřepy i dřepy s využitím opasku, Pulley jako připomínka, že máte co do činění s kladkovým nářadím, a Systém jako systém, který spojuje vše specifické do univerzálního zařízení, jako je švýcarský armádní nůž.

Ve zkratce, Mighty SPS je univerzální zařízení pro nácvik specifických pohybů. Obsahuje řešení pro pohyby každé části těla, stačí s ním jen umět zacházet (jako s nožem).

Závěr

Jako vývojář a sportovní fanoušek jsem se zařízením velmi spokojen. A to nejen proto, že mi byl svěřen vývoj hlavního produktu, se kterým jsme se poprvé ukázali veřejnosti na veletrhu v celosvětovém měřítku, ale také proto, že jsem byl díky KingsBoxu osobně zodpovědný za návrh modelu registrovaného u Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví. Největší uspokojení mi však přináší pocit, že se mohu podílet na něčem, co jsem obdivoval už jako mladý výzkumník, a to je vývoj skvělého výrobku pro univerzální použití.

Sommario
Nome articolo
Mighty SPS - švýcarský armádní nůž každé posilovny
Descrizione
Jako skaut a nadějný badatel jsem od malička obdivoval „švýcarský armádní nůž“. Přestože byl tento nůž považován za nejuniverzálnější součást výbavy každého dobrodruha, měl díky jednotlivým nástavcům řešení pro každou, i tu nejspecifičtější překážku.
Autore
Nome autore
KingsBox
Logo

Thanks!

Please enter your email and we will send you the catalog on email!